Chleb z pestkami dyni





Dynia olbrzymia to roślina jednoroczna pochodząca z Ameryki Środkowej znana i uprawiana przez Inków. Jej pestki były powszechnie przez nich stosowane w indiańskiej medycynie ludowej.
Składają się w  44 % z tłuszczów, głównie z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogate źródło witaminy E i magnezu . Powinny znaleźć się w diecie osób  zapracowanych i zestresowanych.
Aby pestki miały właściwy smak i aromat, owoc musi osiągnąć pełną dojrzałość. Wówczas rozcina się dynię i wyjmuje pestki. Trzeba je dobrze przepłukać wodą a następnie wysuszyć. Można to zrobić w piekarniku lub suszarce do grzybów. Tak przygotowane przechowujemy w papierowej lub płóciennej torebce. Podgryzamy oglądając nasz ulubiony film. Szczególnie wskazane dla panów.
W kuchni stosuję się najczęściej gotowe już wyłuskane ziarno.
Do upieczenia tego chleba wykorzystałam ugotowaną kaszę gryczaną, która mi została z wczorajszego obiadu.  Dzieci oczywiście kaszy gryczanej nie jedzą. Jest to więc też metoda na jej przemycenie. Chleb wyszedł bardzo sprężysty i wilgotny.

Chleb z pestkami dyni

Składniki na 1 formę  keksową o wym. 11x30cm
  • 400g mąki pszennej typ 650
  • 100g mąki żytniej typ 720
  • 2 łyżki stołowe zakwasu żytniego z mąki żarnowej
  • 200g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 100g pestek dyni
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki wody

Kaszę gryczaną zmiksować  w blenderze z 1 szklanką wody.
W misce wymieszać oba rodzaje mąki. Dodać zmiksowaną kaszę i pozostałe składniki. Pozostałą ilość wody dodawać stopniowo bowiem  jej ilość zawsze zależy od suchości mąki i gęstości zakwasu. Wyrobić mikserem na gładkie elastyczne ciasto.
Posypać po wierzchu mąką, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5h aż ciasto podwoi swoją objętość.
Szklaną foremkę keksową posmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i lekko wygnieść. Włożyć do foremki. Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego rośnięcia na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 240°C. Powierzchnię chleba posmarować oliwą i wstawić do piekarnika. Piec 45 minut. Pierwsze 10 min. w temp. 240°C , drugie 10 min. w temp. 220°C i pozostałe 25 min. w temp. 200°C.
Jeżeli ktoś nie lubi zbyt mocno przypieczonej skórki po 20 minutach należy przykryć chleb folią aluminiową.
Upieczony chleb wyjąć od razu z foremki i wystudzić na kracie kuchennej.

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz