Gwiazdki kakaowe



To są ulubione ciasteczka moich dzieci. Proste i łatwe w przygotowaniu. Długo zachowują świeżość. Upieczone przechowuję  w metalowych pudełkach. Ciasto na nie jest mojego pomysłu, natomiast polewę zrobiłam według przepisu Regine Stroner, który znalazłam w książce pt. " Świąteczne wypieki".
Polewy wychodzi dosyć dużo, ale jak próbowałam zrobić jej o połowę mniej , nie była taki jak potrzeba. Lepiej więc upiec podwójną porcję ciasteczek lub wykorzystać pozostałą część do innych wypieków. Na kruchych ciasteczkach wychodzi lśniąca i gładka. Zupełnie jednak nie sprawdza się w przypadku pierniczków.

Gwiazdki kakaowe

Składniki:
  • 500g mąki
  • 200g masła
  • 100g smalcu
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao

Mąkę przesiać na stolnicę. Zetrzeć na tarce z grubymi otworami tłuszcz. Wymieszać z mąką Dodać cukier i ponownie wymieszać składniki. Zrobić w środku zagłębienie. Wbić jajka, wlać śmietanę i wsypać kakao. Szybko zagnieść wszystkie składniki na gładkie elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Podzielić ciasto na 3 części. Każdy kawałek rozwałkować na grubość 4mm. Foremką w kształcie gwiazdki wycinać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się nie stykały. Piekarnik nagrzać do 200°C. Wstawić ciasteczka i piec 12 minut. Upieczone wystudzić na kracie kuchennej.

Na polewę
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 200g cukru
  • 125 ml wody
  • perełki cukrowe do dekoracji

Do małego rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Dodać połamaną czekoladę. Postawić na gazie. Stale mieszając podgrzewać składniki . Utrzymywać w stanie wrzenia przez 10 minut. Lekko wystudzić. Łyżeczką do herbaty nakładać polewę na ciasteczka. Posypać od razu perełkami cukrowymi.
Odłożyć do zastygnięcia.

Przechowywać w szklanym lub metalowym pojemniku.

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz