środa, 30 czerwca 2010

Zupa pieczarkowa z makaronem


"Dla mnie najlepsza zupa pieczarkowa to ta z dodatkiem makaronu, chociaż wiem, że są tacy co wolą z ziemniakami. Ja dodatkowo wcześniej podsmażam pieczarki na maśle co bardzo korzystnie wpływa na smak i aromat zupy."



Zupa pieczarkowa z makaronem
(przepis własny)

Składniki  dla czterech osób :
1l wywaru z kości i warzyw
250g pieczarek
150g pokrojonej w paseczki włoszczyzny świeżej lub mrożonej
1 łyżka masła
2 łyżeczki śmietany 
sól, i pieprz do smaku

100g makaronu typu świderki
1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki


Obrać pieczarki, opłukać pod bieżącą wodą i osączyć na sicie. Pokroić na plasterki.
Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć na nim pieczarki.
Wlać do garnka wywar i zagotować. Dodać pieczarki i włoszczyznę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 1 godziny.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Śmietanę lekko posolić aby się nie zważyła. Rozprowadzić dwiema łyżkami wywaru i dodać do zupy. Zagotować.
Rozłożyć makaron na talerze. Wlać zupę. Posypać natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz