Pomidorowy gulasz wieprzowy z selerem naciowym




Po niedzielnej , idącej niestety w biodra, tarcie dziś proponuję coś na spalenie kalorii czyli gulasz wieprzowy z selerem naciowym, który jak wiadomo ma właściwości odchudzające i w ogóle jest jednym z moich ulubionych warzyw. Lubię jego aromat i chrupkość. Gulaszu można przygotować od razu większą ilość i nadmiar zamrozić. Jest równie doskonały. Można go podawać z różnymi rodzajami kasz lub ryżem.

Pomidorowy gulasz wieprzowy z selerem naciowym

Składniki dla 4 osób :
  • 500g wieprzowiny 
  • 2 łyżki oliwy
  • 100g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 4 pomidory
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 400ml  jasnego piwa
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
  • sól, grubo mielony pieprz 

Umyć warzywa. Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku i  obrać ze skórki. Z selera  usunąć włókna. Pokroić warzywa na kawałki, a suszone śliwki  w paseczki.

Mięso pokroić w grubą kostkę i obsmażyć na oliwie. Przełożyć do rondla razem z tłuszczem, podlać niewielką ilością wody i dusić około 10 minut. Dodać warzywa, suszone śliwki i przyprawy. Wlać piwo. Doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze około 30 minut. 

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z pieczywem lub kaszą.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

3 komentarze:

  1. świetny przepis!! Zrobiłam i będę robić jeszcze!!!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że gulasz smakował. Też będę go jutro robić :)

      Dziękuję za pozostawienie komentarza. Z pewnością będzie pomocny dla innych czytelników :)

      Usuń
  2. Z kaszą gulasz wieprzowy smakuje świetnie, super przepis

    OdpowiedzUsuń