Po niedzielnej , idącej niestety w biodra, tarcie dziś proponuję coś na spalenie kalorii czyli gulasz wieprzowy z selerem naciowym, który jak wiadomo ma właściwości odchudzające i w ogóle jest jednym z moich ulubionych warzyw. Lubię jego aromat i chrupkość. Gulaszu można przygotować od razu większą ilość i nadmiar zamrozić. Jest równie doskonały. Można go podawać z różnymi rodzajami kasz lub ryżem.
Pomidorowy gulasz wieprzowy z selerem naciowym-przepis
Składniki dla 4 osób :
- 500g wieprzowiny
- 2 łyżki oliwy
- 100g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
- 4 pomidory
- 4 łodygi selera naciowego
- 400ml jasnego piwa
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
- sól, grubo mielony pieprz
Umyć warzywa. Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku i obrać ze skórki. Z selera usunąć włókna. Pokroić warzywa na kawałki, a suszone śliwki w paseczki.
Mięso pokroić w grubą kostkę i obsmażyć na oliwie. Przełożyć do rondla razem z tłuszczem, podlać niewielką ilością wody i dusić około 10 minut. Dodać warzywa, suszone śliwki i przyprawy. Wlać piwo. Doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze około 30 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z pieczywem lub kaszą.
Smacznego :)
Aronia
świetny przepis!! Zrobiłam i będę robić jeszcze!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
bardzo się cieszę, że gulasz smakował. Też będę go jutro robić :)
UsuńDziękuję za pozostawienie komentarza. Z pewnością będzie pomocny dla innych czytelników :)
Z kaszą gulasz wieprzowy smakuje świetnie, super przepis
OdpowiedzUsuń