Sałata lodowa w sosie śmietanowo-czosnkowym




Sałata jest warzywem dostępnym przez cały rok. Może być zielona , czerwona albo fioletowa. Słodka lub gorzkawa. O liściach gładkich jak i karbowanych . Wśród wielu odmian każdy znajdzie coś dla siebie. Znana od czasów starożytnych nigdy nie była tak popularna jak dziś. Najbardziej popularne to: rzymska, masłowa, lodowa, endywia i roszponka.
Jej liście są wyjątkowo niskokaloryczne. 100g to tylko 14 kcal. W 90% składa się z wody. Pozostałe 10% to witamina C, beta-karoten, kwas foliowy, wapń i żelazo. Jest dobrym towarzystwem dla czerwonego mięsa. Dzięki zawartości witaminy C zwiększa przyswajanie zawartego w nim żelaza.> Najlepiej przygotować ją bezpośrednio przed podaniem. Ważne jest staranne umycie i osuszenie. Bardzo pomocna jest w tym wirówka do sałaty. Jeśli nie zrobi się tego należycie sos spłynie po liściach i będzie wodnisty. Dotyczy to zwłaszcza sosów na bazie  oliwy.
Umyte i osuszone liście sałaty można przechowywać w lodówce do kilku dni. Jej największą wadą jest skłonność do gromadzenia w liściach szkodliwych substancji zwłaszcza metali ciężkich.
Sałata lodowa chyba jest obecnie najczęściej jadana .  Bardzo popularna w barach  sałatkowych  i na bankietach. Nawet po kilku godzinach wygląda apetycznie. Kiedyś robiłam ją w sosie winegret. Teraz podaję w mniej kalorycznym sosie śmietanowo-czosnkowym. W jego przygotowania bardzo się sprawdzają przyprawy w młynku. 




Sałata lodowa z sosem śmietanowo-czosnkowym

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 3 łyżeczki śmietany 12%
  • 1-1,5 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • szczypta soli, kolorowego pieprzu i suszonego czosnku

Sałatę umyć. Porwać na małe  kawałki i osuszyć w wirówce .
W filiżance wymieszać śmietanę , ocet winny i  przyprawy. Gotowym sosem polać sałatę.

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz