Sernik w polewie z mlecznej czekolady




Aby upiec doskonały sernik potrzebny jest przede wszystkim dobry ser. Musi być idealnie gładki bez wyczuwalnych grudek, nie za mocno owarzony i przede wszystkim tłusty. Dawniej gospodynie miały z tym nie lada problem. Żeby odprowadzić nadmiar serwatki zawijały  taki ser w ściereczkę i wałkowały go na desce.  Nam producenci sera, wychodzą naprzeciw, oferując w sprzedaży wiele gotowych mielonych twarogów. Rzeczywiście są one doskonale zmielone i nawet nie zawierają żadnych konserwantów, przynajmniej niektóre. Należy jednak pamiętać, by po otwarciu odlać serwatkę, której zawsze trochę się zgromadzi w takim pojemniczku.
Istotny wpływ na efekt końcowy naszego wypieku ma również ilość dodanych żółtek i doskonale ubita piana, której nie może być zbyt dużo ( mniej niż żółtek ), bo sernik za szybko wyrasta i potem opada. Jeżeli  ubijemy ją dodając część cukru przeznaczoną do masy, sernik będzie jeszcze bardziej puszysty.

Sernikowi dobrze robi także dodatek mąki pszennej, ziemniaczanej, budyniu lub gotowanych ziemniaków. Zapobiega jego kruszeniu się i poprawia strukturę.


Sernik w polewie z mlecznej czekolady

Składniki : tortownica śr. 26 cm

  • 1 kg twarogu śmietankowego  
  • 200g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • 200g masła
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 200g rodzynków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • kilka kropli esencji arakowej
Dekoracja:

  • 150g czekolady deserowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml śmietany kremówki
  • konfitura wiśniowa
Ubić miękkie masło z połową cukru pudru i żółtkami. Dodać twaróg i mieszać mikserem na wolnych obrotach około 5 minut. Wsypać oproszone mąką rodzynki ( wcześniej sparzone ), budyń i białka ubite z pozostałym cukrem pudrem na sztywną pianę. Wlać kilka kropli esencji arakowej. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć masę do wysmarowanej masłem tortownicy i piec w temp. 170°C przez 90 minut. Gdyby sernik zbytnio się przypiekał przykryć go arkuszem foli aluminiowej. 

Wyjąć z piekarnika i sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony , szczególnie w środku. Pozostawić do wystudzenia w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Roztopić czekoladę  w naczyniu z gorącą wodą . Dodac oliwe i wymieszać. Polać sernik. Pozostawić do zastygnięcia. 

Mocno schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem zagęstnika i cukru pudru. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać na sernik okrągłe kleksy. Na każdym położyć wisienkę z konfitury. 

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz