Chleb sezamowy


Chlebek jest bardzo miękki i sprężysty, a ziarenka sezamu ledwo wyczuwalne. Nam bardzo smakuje z dżemem i białym serem ale można go również jeść z wędliną.

 

Chleb sezamowy  

Składniki na 1 bochenek:

Zaczyn:

  • 180g mąki pszennej typ 650
  • 160 ml wody
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
Ciasto:

  • cały zaczyn
  • 270g mąki pszennej typ 650
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200g ugotowanych przetartych ziemniaków
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 200ml wody 
  • do posypania ziarno sezamu.
Przygotować wieczorem zaczyn. W dużej misce wymieszać  mąkę, drożdże i wodę na jednolitą masę. Przykryć kawałkiem foli spożywczej i zostawić  na 12 godzin. 

Rano do zaczynu dodać pozostałe  składniki  i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Gdyby było   zbyt ścisłe  dodać  jeszcze 1-2 łyżki wody. Posypać wierzch mąką i przykryć  wilgotną ściereczką aby nie obsychało po wierzchu. Pozostawiać do wyrośnięcia . Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na deskę i lekko odgazować poprzez ugniatanie. Owalny koszyk do chleba wyłożyć  papierem do pieczenia. Włożyć  ciasto, przykryć suchą ściereczką i pozostawić do ponownego rośnięcia na ok. 1,5h.

Rozgrza piekarnik do 240°C. Wstawić do środka naczynie w którym będziemy piec chleb. Ja wykorzystuję w tym celu szklane owalne naczynie żaroodporne do zapiekania nieco większe od koszyka. Gdy piekarnik osiągnie żądaną temperaturę wyjąć  naczynie i przełożyć do niego ostrożnie chleb. Ostrym nożem zrobić na nim kilka nacięć. Posmarować wodą i posypać ziarnem sezamu. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut. Pierwsze 10 w temp. 240°C, drugie 10 minut w temp. 220°C i ostatnie 25 minut w temp. 200°C. Upieczony chlebek wyjąć na kratę kuchenną, jeszcze raz posmarować wodą i pozostawić do wystudzenia.

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz