Chlebek jest bardzo miękki i sprężysty, a ziarenka sezamu ledwo wyczuwalne. Nam bardzo smakuje z dżemem i białym serem ale można go również jeść z wędliną.
Składniki na 1 bochenek:
Zaczyn:
- 180g mąki pszennej typ 650
- 160 ml wody
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
Ciasto:
- cały zaczyn
- 270g mąki pszennej typ 650
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200g ugotowanych przetartych ziemniaków
- 1 łyżeczka drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki zarodków pszennych
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 200ml wody
- do posypania ziarno sezamu.
Przygotować wieczorem zaczyn. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże i wodę na jednolitą masę. Przykryć kawałkiem foli spożywczej i zostawić na 12 godzin.
Rano do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt ścisłe dodać jeszcze 1-2 łyżki wody. Posypać wierzch mąką i przykryć wilgotną ściereczką aby nie obsychało po wierzchu. Pozostawiać do wyrośnięcia . Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na deskę i lekko odgazować poprzez ugniatanie. Owalny koszyk do chleba wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć ciasto, przykryć suchą ściereczką i pozostawić do ponownego rośnięcia na ok. 1,5h.
Rozgrza piekarnik do 240°C. Wstawić do środka naczynie w którym będziemy piec chleb. Ja wykorzystuję w tym celu szklane owalne naczynie żaroodporne do zapiekania nieco większe od koszyka. Gdy piekarnik osiągnie żądaną temperaturę wyjąć naczynie i przełożyć do niego ostrożnie chleb. Ostrym nożem zrobić na nim kilka nacięć. Posmarować wodą i posypać ziarnem sezamu. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut. Pierwsze 10 w temp. 240°C, drugie 10 minut w temp. 220°C i ostatnie 25 minut w temp. 200°C. Upieczony chlebek wyjąć na kratę kuchenną, jeszcze raz posmarować wodą i pozostawić do wystudzenia.
Chleb sezamowy - podobne przepisy
> Chleb pszenny z ziemniakami
> Chleb pszenny z ziarnem orkiszu
> Chleb słonecznikowy z automatu
> Chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią
> Chleb piwny z suszonymi śliwkami
> Chleb z jabłkami i serkiem
> Chleb z płatkami owsianymi
> Chleb z siemieniem lnianym
> Chleb z pestkami dyni
> Razowiec pszenno-gryczany
Chleb sezamowy - podobne przepisy
> Chleb pszenny z ziemniakami
> Chleb pszenny z ziarnem orkiszu
> Chleb słonecznikowy z automatu
> Chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią
> Chleb piwny z suszonymi śliwkami
> Chleb z jabłkami i serkiem
> Chleb z płatkami owsianymi
> Chleb z siemieniem lnianym
> Chleb z pestkami dyni
> Razowiec pszenno-gryczany
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz