Sałatka ryżowa




Przepis na nią dostałam od mojej przyjaciółki i często robię ją  w  piątek zamiast obiadu. Jest to dla mnie dzień odpoczynku od eksperymentów kulinarnych. Poświęcam go za to na ogarnięcie (czytaj porządki ) domu i przygotowanie czegoś do jedzenia na następny dzień, tak aby sobota była dla mnie rzeczywiście dniem wolnym, całkowicie przeznaczonym na relaks.
Zazwyczaj dodaję do niej tuńczyka , ale może też być w wersji z szynką gotowaną. Do tego świeży szczypiorek i ogórek, jajko na twardo oraz odrobina sosu i jedzenie gotowe.


Sałatka ryżowa

Składniki dla 4 osób

  • 125g  ryżu długoziarnistego
  • 1 zielony ogórek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Torebkę rozciąć i wysypać zawartość do salaterki. Pozostawić do wystudzenia, od czasu do czasu zamieszać aby się nie posklejał.
Umyć warzywa. Ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę. Posiekać drobno jajko na twardo (oddzielnie żółtka i białko) oraz szczypiorek. Rozdrobnić kawałki tuńczyka. Wszystkie składniki okładać warstwami zaczynając od ryżu, a kończąc na jajku.  
W filiżance wymieszać majonez z jogurtem. Doprawiać do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Polać sałatkę.  

Smacznego!
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz