Bezy orzechowe



Te ciasteczka to dobry sposób na zagospodarowanie białek, których ja mam zawsze nadmiar. Są to co prawda bardzo słodkie ciasteczka, ale za to nie zawierają cholesterolu. Długo zachowują świeżość i można je przechowywać nawet do kilku miesięcy. Najważniejszą sprawą przy ich pieczeniu jest dobre ubicie piany z cukrem. Wówczas mamy gwarancję, że ciasteczka w trakcie pieczenia nie rozpłyną się lecz zachowają swój kształt i wielkość.

Bezy orzechowe

Składniki :

  • 3 białka
  • 200g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 250g mielonych orzechów lasowych
  • cale orzechy laskowe do dekoracji
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając powoli dosypywać cukier. Po wsypaniu całego cukru  ubijać jeszcze 10 min na najniższych obrotach. Następnie dodać mielone orzechy, sok z cytryny i cynamon. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać okrągłe ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego ciasteczka położyć orzech. Lekko wcisnąć. Piec 30 min w temp. 100°C  na środkowym poziomie piekarnika.

Smacznego:)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz