Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym



Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym

  
     Mój młodszy syn nie lubi żadnych dżemów, powideł itp. , za to jest wielkim miłośnikiem czekolady, Dlatego czasem  piekę dla niego rogaliki drożdżowe z nadzieniem czekoladowym. Nie mogę napisać jak smakują, bo nigdy ich nie jadłam. Osobiście wolę inny typ nadzienia, ale syn jest nimi zachwycony. Oczywiście jak większość drożdżowych wypieków najlepsze są świeżo upieczone. 


Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym-przepis
Składniki na 16szt.

Zaczyn:
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki letniej wody

Wsypać do garnuszka rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 2-3 łyżki letniej wody. Wszystkie składniki utrzeć do uzyskania jednolitej konsystencji gęstości kwaśnej śmietany i pozostawić do wyrośnięcia.

Ciasto:
  • Zaczyn j.w.
  • 600g mąki
  • 125g stopionego masła
  • 150g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 mały słoiczek kremu typu Nutella (u mnie własnej produkcji)
  • 1 żółtko do posmarowania rogalików

Do dużej miski wsypać mąkę i cukier. Dodać roztrzepane widelcem żółtka z jajkiem, przestudzone masło i letnie mleko. Wyrobić mikserem na gładkie, elastyczne ciasto. Oprószyć po wierzchu mąką, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 2,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą połowę rozwałkować na placek o średnicy około 30cm. Każdy placek przeciąć przez środek czterokrotnie tak aby uzyskać z niego 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć 1 łyżeczkę kremu . Każdy klin zwinąć ciasno, zaczynając od szerszego końca. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego rośnięcia na godzinę. Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec 15 min w temp. 180°C. Upieczone wystudzić na kracie kuchennej.

Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowym - podobne przepisy

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. Niestety mi cała czekolada wyciekła z rogalikow ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o bardzo mi przykro. Piekłam je wiele razy i nie miałam takiego zdarzenia :)

      Usuń
  2. Polecam, tylko trzeba używać prawdziwej nutelli żeby czekolada nie wyciekła.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ