Sałatka grecka



To niewątpliwie jedna z ulubionych sałatek w mojej rodzinie. Gości prawie na każdym przyjęciu. W zasadzie można ją przyrządzać przez cały rok, ale najlepiej smakuje jesienią gdy składniki pochodzą niemalże prosto z krzaczka (w moim przypadku własnego). Pasuje do wszystkiego: na biwaku do pieczonej kiełbaski, na przyjęciu do wędlin, z grzanką na lekką kolację . Zawiera sporo cennych witamin i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jej podstawowe składniki to słony ser typu „feta”, czarne oliwki, pomidory, papryka, świeży ogórek i czerwona cebula. Wszystko połączone sosem winegret z oregano. Ja przygotowałam ją dziś na kolację w wersji bez cebuli z uwagi na dzieci. Dodałam za to do sosu odrobinę suszonej mięty, dzięki czemu nabrała orzeźwiającej nuty. Zioła mogą być oczywiście również świeże jak ktoś woli bardziej wyrazisty smak.


Sałatka grecka

Składniki dla 5 osób:

  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 1 zielony ogórek
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula ( nie dałam)
  • 130g sera typu „feta” ( użyłam tego z Mlekowity)
  • 3 łyżki stołowe czarnych oliwek bez pestek


Pomidory pokroić na osiem klinów, a każdy klin na pół. Obrać ogórek, odciąć końce i przekroić wzdłuż na cztery części. Małą łyżeczką usunąć pestki i wyrzucić. Pozostałe części pokroić na kawałki długości około 1cm. Wyciąć z papryki gniazdo nasienne. Przekroić na pół i usunąć pozostałe pestki i białe włókna. Każdą połowę pokroić najpierw wzdłuż na paseczki, a później poprzecznie w kostkę. Obrać cebulę, odciąć końce i pokroić na plasterki. Palcami rozdzielić na pojedyncze  krążki. Przełożyć pokrojone warzywa do dużej miskiSer pokroić w kostkę o boku 1cm.

Sos  winegret

  • 2 łyżki stołowe czerwonego octu winnego
  • 3 łyżki stołowe oliwy exstra vergine
  • ¼ łyżeczki suszonej mięty
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
W małej miseczce wymieszać ocet winny, sól i pieprz i suszone zioła. Wlewać cienkim strumieniem oliwę, cały czas mieszając trzepaczką rózgową, do uzyskania konsystencji emulsji.  

Warzywa zalać sosem winegret. Wszystko dokładnie wymieszać aby zalewa równomiernie pokryła warzywa. Dodać oliwki oraz ser i jeszcze raz delikatnie wymieszać. 

Tak przygotowaną sałatkę odstawić na 30 minut dla wzmocnienia aromatu.


Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz