Lasagne z selerem naciowym



Lasagne z selerem naciowym


     Z grubsza rzecz ujmując lasagne to  płaty makaronu przełożone sosem, posypane po wierzchu utartym serem i zapieczone. Sposobów przyrządzania lasagne jest wiele. Na przykład w Neapolu podaje się je z sosem ragoût lub z pulpecikami i serkiem ricotta. W innych rejonach Włoch z tradycyjnym pesto. W wersji dla jaroszy można je przyrządzić z duszonymi warzywami lub włoską kapustą z grzybami.
W moim wydaniu jest to lasagne z dwoma sosami : sosem ragoût wzbogaconym dodatkową porcją selera naciowego i dużą ilością sosu beszamelowego ponieważ ja wbrew zaleceniom producentów gotowego makaronu, nie gotuję go wcześniej. Układam bezpośrednio w naczyniu suche płaty i polewam sosem beszamelowym, który one doskonale wchłoną, dzięki czemu będą al dente jak mawiają Włosi. Jest to znacznie prostszy i szybszy sposób, chociaż w zasadzie nie ma się co spieszyć, bo klasyczny sos ragoût musi się gotować długo.


Lasagne z selerem naciowym


Lasagne z selerem naciowym - przepis

Składniki:

Sos ragoût:
  • 250g mielonej wieprzowiny
  • 250g mielonej wołowiny
  • 1 marchewka starta na tarce do jarzyn
  • 1 por pokrojony w talarki
  • 1 mała pietruszka starta na tarce do jarzyn
  • 4 łodygi selera naciowego pokrojonego w 0,5cm kawałki
  • 1 słoik 385ml pomidorów pokrojonych w kawałki
  • 350ml gęstego sosu pomidorowego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 20 gotowych płatów lasagne (bezjajecznych)
  • starty parmezan lub inny ser do posypania na wierzchu

Rozgrzać na patelni oliwę i przesmażyć warzywa. Dodać mięso i dalej smażyć na małym ogniu cały czas mieszając. Wsypać  suszone zioła i wlać wino. Odczekać chwilę aż odparuje i dodać pomidory oraz sos pomidorowy. Zmniejszyć ogień i gotować na bardzo małym ogniu przez godzinę, dolewając od czasu do czasu odrobinę wody , jeśli sos będzie zbyt gęsty.

Sos beszamelowy:
  • 100g masła
  • 100g mąki
  • 500ml rosołu
  • 500ml mleka
  • 3-4 łyżki startego parmezanu lub innego sera
  • gałka muszkatołowa, sól
Roztopić  w rondelku masło, dodać mąkę, mieszać do połączenia składników i powoli wlewać, cały czas mieszając trzepaczką rózgową, mleko i rosół. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Dodać starty ser. Doprawić  pieprzem i gałką muszkatołową. 

Rozgrzać piekarnik do 190°C. Na dno żaroodpornego naczynia wlać 1 łyżkę wazową sosu beszamelowego. Układać płaty makaronu. Polewać najpierw sosem beszamelowym, potem sosem ragoût. Generalnie kolejność jest taka : sos beszamelowy, makaron, sos beszamelowy, sos ragoût. Układać na przemian kolejne warstwy do wyczerpania składników ( wyszły mi 3 ). Ostatnią warstwę powinien stanowić  makaron  polany sosem beszamelowym. Wierzch posypać  obficie startym serem. Przykryć  kawałkiem folii aluminiowej i wstawić do piekarnika. Po 20 min. zdjąć folię i piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na około 15 minut i dopiero wówczas podawać. 

COMMENTS

2 komentarze:

  1. Sprawdziłam ten przepis - smakowita lasagne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził i lasagne smakowała. Zapraszam do ponownych odwiedzin:)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ