Mini herbatniki




Moi synowie często wpadają do kuchni, żeby schrupać coś słodkiego. Dlatego ja zawsze mam jakieś ciasteczka własnego wypieku zamknięte w metalowej puszce. Kupiłam ostatnio nowe foremki do ciasteczek przez internet. Gdy otrzymałam przesyłkę okazało się, że są to mini foremki. Z początku mnie to zmartwiło, ale potem pomyślałam iż będzie je można wykorzystać do upieczenia takich właśnie mini herbatniczków. Ja użyłam tylko kwadratowej foremki, bo tego dnia trochę się śpieszyłam, ale w zestawie były jeszcze : trójkąt, okrąg i serce.

Są bardzo kruche i niezbyt słodkie, a w dodatku można je długo przechowywać. Paweł wpadł nawet na pomysł, żeby następnym razem upiec je w wersji słonej , coś na kształt krakersów. Muszę o tym pomyśleć.


Mini herbatniki

Składniki: na 2 duże blachy 

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 125g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto przy pomocy miksera. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. 

Tak przygotowane ciasto podzielić na pół. Każdą porcję rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm. Kwadratową foremką o ząbkowanych brzegach i wym. 3 x 3cm wyciąć herbatniczki. Wykałaczką z odłamanym ostrym końcem zrobić na każdym ciasteczku 5 nakłuć. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec na jasnozłoty kolor. U mnie to trwa ok. 12 minut. Upieczone ciasteczka od razu wyrzucić na ściereczkę. Gdy wystygną przełożyć do metalowej puszki. Można je tak przechowywać nawet do 2 miesięcy.

Smacznego:)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. fajne, spróbuje....tylko że brak masła w domu, dlatego muszę zastąpić je margaryną...:)

    OdpowiedzUsuń