Babeczki orzechowe z rumem



Babeczki orzechowe z rumem
   
          Robiąc kilka dni temu porządki w szafkach kuchennych natrafiłam na niezły zapas bakalii. Uznałam, że chyba najwyższy czas je zużyć. Na pierwszy ogień poszły orzechy laskowe. Nie było ich zbyt dużo, w sam raz, żeby upiec babeczki. Przepis jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, a babeczki wychodzą z niego bardzo soczyste i pachnące rumem.


Babeczki orzechowe z rumem

Babeczki orzechowe z rumem - przepis
Składniki na 12 szt.

Ciasto:
  • 125g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 100g mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g  zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka stołowa rumu
Do dekoracji:
  • 50g orzechów laskowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu

Miękkie masło utrzeć  z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy. Wlać rum. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Formę do pieczenia  muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Każdą  napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut. Upieczone ostudzić na kracie kuchennej

Rozłożone na blasze orzechy laskowe włożyć  na 5minut do gorącego piekarnika. Wyjąć i ściereczką otrzeć z nich skórkę. Gdy lekko przestygną  drobno posiekać. Roztopić  w rondelku masło i miód. Dodać posiekane orzechy i wszystkie składniki wymieszać. Tak przygotowaną masę nałożyć po jednej łyżeczce na każdą muffinkę. 

Babeczki orzechowe z rumem - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ