Tort jabłkowy



Tort jabłkowy


     Z całą pewnością  o tym torcie można powiedzieć jedno - jest mało kaloryczny.
Bardzo prosty, a jednocześnie niezwykle lekki i soczysty, w sam raz do niedzielnej kawy. Delikatny kruchy spód i owocowa masa na bazie soku jabłkowego z chrupiącymi kawałkami jabłek. Całość udekorowana niewielką ilością bitej śmietany posypanej siekanymi pistacjami i cząstkami jabłek.


Tort jabłkowy

Tort jabłkowy -przepis
(Źródło - "Sól i pieprz")
Składniki: tortownica o śr. 26 cm

Ciasto:
  • 225g mąki
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 75g masła
  • szczypta soli

Przesiać do miski mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, proszek do pieczenia, sól i miękkie masło. Składniki wymieszać przy pomocy miksera. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Rozwałkować ciasto na placek o śr. około 6 cm większy niż średnica tortownicy. Przełożyć do  tortownicy i uformować około 3cm brzeg. Ciasto gęsto nakłuć widelcem.

Masa:
  • 6 średniej wielkości jabłek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 100g cukru
  • 750ml soku jabłkowego*

Umyć i obrać jabłka. Przeciąć na pół,  usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki.
Proszek budyniowy rozrobić z niewielką ilością soku jabłkowego.  Resztę soku wlać do rondla,  dodać cukier i podgrzać. Gdy się zagotuje wlać rozrobiony proszek budyniowy. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia i dodać pokrojone jabłka. Całość dokładnie wymieszać.
Na cieście rozłożyć masę jabłkową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego wcześniej do 180°C piekarnika. Piec 50 minut. Upieczone ciasto wyjąć  z pieca i pozostawić na ok.  3-4 godziny. Ostrożnie zdjąć obręcz.Przełożyć na talerz.

Dekoracja:
  • 250ml śmietany kremowej o zaw. tłuszczu 36%
  • 1 opakowanie zagęstnika do śmietany
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Ubić śmietanę z zagęstnikiem  na sztywno.  Dodać  cukier puder i wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego i końcówką w kształcie gwiazdki ozdobić boki i brzeg tortu.
Wstawić tort na noc do lodówki. Dobrze się wówczas ściśnie i  będzie się lepiej kroić.

*) jeżeli chcemy uzyskać bardziej wyrafinowany smak , można połowę soku zastąpić białym winem.


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ