Krokiety z kapustą i grzybami




W Wigilię zawsze jest mnóstwo pracy z przygotowaniem wieczerzy. Można jednak ułatwić sobie życie i część potraw przygotować wcześniej. Ja tak robię właśnie z krokietami, które u nas są dodatkiem do czystego barszczu. Robię je tydzień przed świętami i zamrażam. Rano w Wigilie wyjmuję je z zamrażarki i obsmażam bezpośrednio przed podaniem. Smakują tak samo jak świeżo zrobione. Polecam.

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki na 16 szt.

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
Roztrzepać jaja  z solą i pieprzem. Dodać mąkę, mleko, wodę i oliwę. Wyrobić na jednolite ciasto. Gdyby było zbyt gęste można dodać więcej wody. Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnię. Wlać łyżkę wazową ciasta. Usmażyć naleśnik z obu stron na jasny kolor. Odłożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe 15 naleśników.

Farsz:

  • 800g kiszonej kapusty
  • 500g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Kiszoną kapustę zalać 3 szklankami wody i gotować na małym ogniu  przez godzinę. Pozostawić do wystygnięcia. 
Obrać i opłukać pieczarki. Pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać na patelni oliwę i usmażyć pieczarki.
Ugotowaną kapustę osączyć na sicie i pokroić. Przełożyć do miski, dodać usmażone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem.
Na każdym naleśniku kłaść po 2 łyżki farszu. Zwijać podobnie jak kopertę. Najpierw zawinąć dolny brzeg, później boczne i ciasno zrolować. 

Do panierowania:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • oliwa do smażenia
Roztrzepać jajka z mlekiem. 
Gotowe krokiety maczać w jajku i obtaczać w tartej bułce. Obsmażyć na oliwie z wszystkich stron na jasnozłoty kolor.

Smacznego:)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz