Lubię ten przedświąteczny okres , gdy po powrocie do domu wszędzie unosi się zapach cynamonu i czekolady. To znak, że święta coraz bliżej, i że nasz stół w jadalni zastawiony jest licznymi pojemnikami, w których piętrzą się słodkie pyszności: pierniczki, makaroniki, kruche ciasteczka i oczywiście muffinki. Czekają cierpliwie na końcową dekorację. Ozdobione zapakuję do metalowych puszek, a część podaruję bliskim.
Na dzisiejszy wpis wybrałam pierniczki dla spóźnialskich, którzy nie nastawili wcześniej ciasta piernikowego. Można je z powodzeniem upiec w ostatnim tygodniu przed świętami. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, doskonale się wałkuje i nie rozpływa zanadto w trakcie pieczenia, a pierniczki po upieczeniu są od razu miękkie. Upiekłam je w kształcie serca i oblałam czekoladą. Użyłam gotowej deserowej polewy de Luxe Dr Oetkera. Wyjęłam z opakowania i roztopiłam w rondelku. Każde serce nadziewałam na wykałaczkę i zanurzałam w polewie. Po wyjęciu trzeba chwile odczekać , aż polewa trochę obcieknie. Odkładałam na arkusz folii aluminiowej do zastygnięcia. Gotowe pierniczki przekładam do szklanego lub metalowego pojemnika. W ten sposób długo zachowają świeżość.
Pierniczki w czekoladzie - przepis
Składniki na około 85 szt.
Ciasto:
- 600g mąki pszennej typ 550
- 100g białej mąki żytniej typ 720
- 250g miodu
- 200g brązowego cukru
- 200g masła
- 3 jajka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka stołowa rumu
Do dekoracji:
- 4 opakowania polewy deserowej
Roztopić w garnku masło. Dodać miód, cukier, cynamon, przyprawę do piernika i podgrzewać na małym ogniu, aż się wszystkie składniki rozpuszczą. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Do przestudzonej masy dodać przesiane mąki, jajka, śmietanę i sodę rozpuszczoną w rumie. Dokładnie wymieszać mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Garnek przykryć lnianą ściereczką i wstawić do lodówki na dwa dni.
Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować porcjami na placek o grubości 0,5 cm i foremką w kształcie serca wycinać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 12 minut. Ważne, aby nie trzymać pierników dłużej w piekarniku, bo będą twarde. Upieczone przełożyć na kratę i wystudzić.
W tym czasie przygotować polewę. Rozciąć opakowania i przełożyć polewę do rondelka. Podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Temperatura polewy nie powinna przekroczyć 75°C.
Pierniczki nabijać pojedynczo na wykałaczkę i zanurzać w polewie. Wyjmować, trzymać chwilę nad rondlem, żeby obciekły i odkładać na arkusz folii aluminiowej do zastygnięcia.
Pierniczki w czekoladzie - podobne przepisy
> Pierniczki z nadzieniem śliwkowym w polewie czekoladowej
> Pierniczki norymberskie
> Pomarańczowe pierniczki z witrażykiem
> Bezglutenowe pierniczki gryczane
Smacznego :)
Aronia
Zrobiłam ciasto i teraz musi na mnie czekać 2dni :) liczę, że będzie ok. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że się wszystko uda i pierniczki będą smakowały :) czekam z niecierpliwością na informację :)
Usuń