Rogaliki orzechowe




Dzisiejsze rogaliki to prawdziwy smakołyk. Delikatne niezbyt słodkie ciasto i orzechowe nadzienie pachnącecynamonem. Ciasto, z którego są wykonane jest bardzo plastyczne. Daje się łatwo obrabiać i nie przykleja się do deski. Ponadto można je zagnieść używając miksera i trwa to dosłownie chwilę, a formowanie rogalików nie sprawia żadnych trudności.
Upieczone ciasteczka  najlepiej przechowywać w metalowej puszce.


Rogaliki orzechowe
(Źródło - czasopismo "Smaki i Aromaty")
Składniki: 1 duża blacha - 48 szt.

Nadzienie:
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 125 ml śmietanki kremowej
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ćwiartka cytryny
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 białko 
  • cukier puder do posypania

W tym czasie zmielić orzechy. Wsypać je do rondla, dodać cukier i śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu przez 10 minut często mieszając, bo masa lubi się przypalić. Zdjąć z ognia, przyprawić nadzienie cynamonem, miodem i sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny. Dodać białko i energicznie wymieszać. Postawić z powrotem na gazie i podgrzewać jeszcze przez 2-3 minuty. Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 150g masła
  • 100g naturalnego serka śmietankowego „Twój smak” 
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z połowy cytryny

Włożyć do miski pokrojone miękkie masło, dodać serek, żółtko i cukier puder. Ubić mikserem puszysty krem. Dodać skórkę otartą z cytryny i przesianą mąkę. Wszystko wymieszać, potem przełożyć na stolnicę i zagnieść miękkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 20cm. Rozsmarować na nim ¼ masy orzechowej. Pociąć ostrym nożem na 12 klinów. Każdy klin zwijać ciasno, zaczynając od szerszego końca. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 min w temp. 180°C. Wystudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz