Bułki kajzerki



Należą do tych bułeczek, które  nigdy się nie nudzą. Pasują do wszystkiego. Doskonale smakują zarówno z dżemem jak i z wędliną. Zawsze piekę ich większą ilość. Część suszę, żeby mieć później do kotletów, a część zamrażam. Odmrożone smakują prawie jak świeże, a jeśli jeszcze opieczemy je w tosterze będą doskonałe.


Bułki kajzerki

Składniki: na16 szt.

Zaczyn :

  • 20g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 2-3 łyżki stołowe letniej wody
Ciasto właściwe:

  • zaczyn j.w.
  • 770g mąki pszennej typ 550
  • 150 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 białko
  • 2 łyżki stołowe stopionego masła
do posmarowania bułeczek:

  • ¼ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 125ml gorącej wody
Rozcieram w garnuszku drożdże z cukrem. Dodaję mąkę i wodę. Mieszam do konsystencji jogurtu. Zostawiam do wyrośnięcia.

Do misy miksera wlewam lekko podgrzane mleko( ok. 40°C) i wodę o temp. pokojowej. Dodaję wyrośnięty zaczyn, mąkę, sól, masło i pianę ubitą z białka. Wyrabiam na bardzo gładkie elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt luźne można podsypać nieco mąki. Przykrywam wilgotną ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Rozrabiam mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie. Zalewam wrzątkiem cały czas mieszając. Zostawiam do wystudzenia.

Rozgrzewam piekarnik do 220°C.

Wyrośnięte ciasto przekładam na matę i  lekko ugniatam. Formuję długi wałek. Dzielę go na 16 kawałków. Z Każdej porcji robię okrągłą bułeczkę. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam do ponownego rośnięcia na ok. 50 minut. 

Specjalnym znacznikiem do kajzerek nacinam każdą bułeczkę i smaruję wcześniej przygotowanym krochmalem. Piekę 17 minut.Upieczone bułeczki wyjmuję z piekarnika i jeszcze gorące  smaruję ponownie krochmalem. Odkładam na kratę kuchenną do wystudzenia.


Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz