Ciasteczka porzeczkowe



Kruche, niezbyt słodkie ciasteczka z kwaskowatą nutą porzeczkową. Do ich przygotowania trzeba koniecznie użyć powideł domowej roboty, dobrze wysmażonych, żeby w trakcie pieczenia nie rozpłynęły się. Takie ciasteczka można później z powodzeniem przechowywać w metalowej puszce nawet przez miesiąc.



Ciasteczka porzeczkowe

Składniki na około 50 szt. 

  • 300g mąki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 100g cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • 1 słoiczek powideł z czerwonej porzeczki
  • cukier pudru do posypania
Przesiać mąkę na stolnicę, posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier puder i waniliowy. Siekać jeszcze wszystko przez chwilę i szybko zagnieć ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Odkroić połowę ciasta, rozwałkować na cienko (2mm) na oprószonej mąką stolnicy i wycinać ciasteczka. W połowie ciasteczek wyciąć w środku otwór o śr. 1,5cm. Na całych ciasteczkach rozsmarować powidła i przykryć ciasteczkami z otworami. Lekko docisnąć. Układać na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i  wstawić do nagrzanego do 180° C piekarnika. Piec ok.12 minut, aż się ładnie przyrumienią.
Gorące ciasteczka zdjąć z blachy na kratę kuchenną za pomocą szerokiego noża, gdy wystygną oprószyć  cukrem pudrem.

 Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz