Drożdżówki z serem




Najlepsze są oczywiście w dniu wypieku. Słodkie dzięki lukrowej nieco kwaskowatej polewie i niezbyt kaloryczne z uwagi na małą ilość jajek i masła. Doskonałe na śniadanie z kubkiem gorącego kakao. 

Drożdżówki z serem 

Składniki na 14szt. 

 Ciasto:

  • 650g mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 100g cukru 
  • 1 szklanka mleka 
  • 100g stopionego masła 
  • 20g świeżych drożdży 
  • roztrzepane jajko do smarowania bułeczek
Nadzienie: 

  • 275g twarogu 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki cukru 
Lukier : 

  • ½ szklanki cukru pudru 
  • sok z połówki cytryny 
Przygotować zaczyn drożdżowy. W tym celu utrzeć w garnuszku pokruszone drożdże z łyżeczką cukru, łyżką stołową mąki i odrobiną letniej wody (zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu). Odstawić do wyrośnięcia. 

Mleko podgrzać do temp. 30°C. Wsypać do miski mąkę. Dodać cukier, podgrzane mleko, jajka, stopiony tłuszcz i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić przy pomocy miksera na gładkie elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od ścianek naczynia i tworzyć zwartą kulę. Jeśli będzie zbyt luźne, dosypać trochę mąki. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Utrzeć twaróg z cukrem i jajkiem. 
Rozgrzać piekarnik do 180°C. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wym. 60cm x 30cm. Rozsmarować na nim nadzienie z sera. Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Powinien mieć długość 60cm. Ostrym nożem pociąć na plastry grubości około 4 cm. Układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster lekko spłaszczyć. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20 minut w nagrzanym piekarniku.
Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym lukrem smarować gorące bułeczki.
Ułożyć na kracie kuchennej do wystudzenia.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze: