Naleśniki z porem i pieczarkami




Lekka potrawa na drugie danie lub kolację z niecodziennym farszem z porów, pieczarek i pomidorów. Przepełniona aromatem smażonego czosnku,  bogata w błonnik i witaminyJeśli zrezygnujemy z boczku, a warzywa podsmażymy na oliwie stanie się  daniem jarskim.


Naleśniki z porem i pieczarkami

 Składniki na 5 szt.:

Ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka
  • 210g mąki
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • po szczypcie pieprzu i soli
Nadzienie:

  • 150g pieczarek
  • 1 duży por ( jasna część)
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g  wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka gęstego przecieru pomidorowego
  • biały pieprz, sól
  • natka pietruszki do dekoracji
Roztrzepać jajka z solą i wodą. Dodać mąkę i  dokładnie wymieszać na gładkie jednolite ciasto. Wlać oliwę i jeszcze raz wymieszać. Odstawić.

Przygotować nadzienie. Oczyścić i umyć jarzyny. Pokroić pieczarki na małe kawałki, a por na półplasterki. Pomidory i boczek pokroić w drobną kostkę.
Boczek zrumienić na patelni. Dodać jarzyny  oraz przeciśnięty przez praskę  czosnek i chwilę poddusić. Doprawić solą i pieprzem.

W tym czasie gdy jarzyny będą się dusić usmażyć pięć naleśników. Gotowy farsz rozłożyć na naleśnikach. Każdy złożyć na pół. Ułożyć na półmisku i posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz