Paprykarz drobiowy



Paprykarz drobiowy


     To jedno z takich  dań, które nie wymagają dużo czasu na przygotowanie i zawsze się udają. Mało kaloryczne. Nasycone warzywami, przepełnione aromatem czosnku i wina.


Paprykarz drobiowy

Paprykarz drobiowy-przepis

Składniki:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka rosołu z kury
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 listki laurowe
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Pierś kurczaka pokroić w kostkę o boku 1,5cm i solę.  Strąki papryki oczyscić, umyć i pokroić na duże kawałki. Cebulę i ząbek czosnku obierać. Cebulę pokroić na ćwiartki, czosnek w drobną kostkę. 

W żeliwnym garnku rozgrzać oliwę. Obrumienić na niej kawałki mięsa. Wyjąć i odłożyć na bok. 
Cebulę i czosnek podsmażyć na tłuszczu ze smażenia, dodać koncentrat pomidorowy i mieszając przyrumienić. Rozprowadzić winem i rosołem. Zagotować. Dodać mięso i listki laurowe. Dusić na małym ogniu około 25 minut. Po 15 minutach dodać paprykę.
W tym czasie umyć natkę pietruszki, otrząsnąć z wody i drobno posiekać. Doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. 
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

3 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ