Zapiekanka z domowego makaronu




Najlepsza wychodzi oczywiście z makaronu zrobionego w domu,  z mąki pszennej i jajek. Niestety dziś mało kto robi tak makaron, bo to i dużo pracy i cholesterol. Można jednak równie dobrze zrobić to danie z makaronu kupionego w sklepie .


Zapiekanka z domowego makaronu

Składniki na 4 osoby:

  • 300g ugotowanego domowego makaronu typu krajanka
  • 200g wędzonej wiejskiej kiełbasy
  • 60g żółtego sera
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • suszone oregano do posypania po wierzchu
Pokroić kiełbasę  w małą kostkę. Zetrzeć na tarce żółty ser.

Do ugotowanego makaronu dodać pokrojoną kiełbasę, starty ser, jajko i przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać po wierzchu suszonym oregano.
Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego lub specjalnego talerza będącego na wyposażeniu kuchenek mikrofalowych. 

Wstawić do kuchenki mikrofalowej. Nastawić zegar na 10 minut i włączyć funkcję  „Crisp”. Gotową zapiekankę wyjąć z kuchenki i podzielić ostrożnie ( żeby nie porysować talerza) na porcje.
Zapiekankę można oczywiście przygotować również w zwykłym piekarniku.

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz