Najlepsza wychodzi oczywiście z makaronu zrobionego w domu, z mąki pszennej i jajek. Niestety dziś mało kto robi tak makaron, bo to i dużo pracy i cholesterol. Można jednak równie dobrze zrobić to danie z makaronu kupionego w sklepie .
Zapiekanka z domowego makaronu-przepis
Składniki na 4 osoby:
Składniki na 4 osoby:
- 300g ugotowanego domowego makaronu typu krajanka
- 200g wędzonej wiejskiej kiełbasy
- 60g żółtego sera
- 1 jajko
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- suszone oregano do posypania po wierzchu
Pokroić kiełbasę w małą kostkę. Zetrzeć na tarce żółty ser.
Do ugotowanego makaronu dodać pokrojoną kiełbasę, starty ser, jajko i przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać po wierzchu suszonym oregano.
Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego lub specjalnego talerza będącego na wyposażeniu kuchenek mikrofalowych.
Wstawić do kuchenki mikrofalowej. Nastawić zegar na 10 minut i włączyć funkcję „Crisp”. Gotową zapiekankę wyjąć z kuchenki i podzielić ostrożnie ( żeby nie porysować talerza) na porcje.
Zapiekankę można oczywiście przygotować również w zwykłym piekarniku.
Zapiekanka z domowego makaronu-podobne przepisy
> Potrójnie serowa zapiekanka makaronowa
> Tarta makaronowa z leśnymi grzybami
> Spaghetti zapiekane z cukinią
> Tagliatelle zapiekane z kurczakiem i brokułami
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz