Ciasto czekoladowo-wiśniowe




Jasne soczyste  ciasto i  wilgotne, w moim przypadku czekoladowo-wiśniowe nadzienie, to doskonałe połączenie. Dodatkowo oblane gorzką czekoladą nie wysycha tak szybko, a posypane płatkami kokosowymi wygląda bardzo dekoracyjnie, chociaż sprawiają one trochę trudności podczas krojenia.
To już trzeci, wypróbowany przeze mnie przepis z książki Dr Oetkera. W oryginale było to ciasto czekoladowo – miętowe. Ja zrobiłam je o smaku wiśniowym. Po pierwsze dlatego, że nie miałam akurat pod ręką czekolady z takim nadzieniem. Po drugie  wydawało mi się, iż zima to nie jest chyba najlepsza pora na takie „orzeźwiające” wypieki.
Ciasto nic nie straciło ze swych walorów na tej zamianie. Myślę, że do upieczenia tego ciasta można użyć czekolady o dowolnym nadzieniu, jakie kto lubi i tak będzie znakomite.



Ciasto czekoladowo-wiśniowe
(Źródło - "Czekoladowe ciasta" Dr Oetker)

Składniki : prostokątna forma   o wym. 11x30cm

Ciasto:

  • 250g mąki
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 175g masła
  • 175g cukru
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mała puszka mleka kokosowego ( 160 ml )
  • 100g czekolady z nadzieniem wiśniowym
  • 5g gorzkiej czekolady ( 60% kakao )
  • 100g wiórków kokosowych
Polewa i dekoracja:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • 150g cukru pudru
  • 25g płatków kokosowych

Czekoladę z nadzieniem wiśniowym połamać na małe kawałki.
Gorzką czekoladę połamać na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej, lekko mieszając. Zostawić do ostudzenia.
Utrzeć mikserem na najwyższych obrotach miękkie masło. Stopniowo dodawać cukier. Miksować do chwili uzyskania  puszystego kremu. Dodawać kolejno jajka, ucierając masę po każdym dodanym jajku około pół minuty.
Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać i w  dwóch porcjach połączyć z masłem, miksując na średnich obrotach. Dodać mleko kokosowe i całość wymieszać.
Podzielić ciasto na pół. Do jednej polowy dodać wiórki kokosowe. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy i równomiernie rozprowadzić.
Do pozostałego ciasta dodać rozpuszczoną czekoladę oraz połamaną czekoladę z nadzieniem wiśniowym.
Nałożyć ciemne ciasto na wierzch jasnego i równomiernie rozprowadzić. Widelcem wymieszać kilkoma ruchami obie warstwy ( marmurkowanie).
Piec w temp.180°C około 60 minut.  Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie jeszcze przez 10 minut, po czym wyjąć i odstawić na kratę kuchenną do ostudzenia.

Połamać gorzką czekoladę na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej, lekko mieszając. Zostawić do ostudzenia.
Utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać.
Posmarować całą powierzchnię ciasta polewą i posypać płatkami kokosowymi. Odstawić w chłodne miejsce, aby polewa zastygła.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

6 komentarze:

  1. Ciasto wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. czekolada i wisnie to smakowite polaczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię ciasta z mąką ziemniaczaną - są pysznie miękkie i kruche. Biało-czarne, udekorowane czekoladą i kokosem - uczta dla ciała i duszy.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smakowicie wygląda, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooo, takim ciastom to ja nigdy nie odmawiam :)

    OdpowiedzUsuń