Deser waniliowy z musli i sosem wiśniowym




Chrupiące musli, waniliowa masa serowo-śmietanowa i słodko-kwaśny sos wiśniowy stworzyły razem doskonałe połączenie. Aż się sama zdziwiłam, bo wymyśliłam ten deser naprędce z tego co akurat znalazłam w dość opustoszałej lodówce. Wyszło przy tym nawet zdrowo, bo i musli z pełnego ziarna i suszone owoce i wiśnie prawie jak świeże. Zachęcam więc wszystkich do przygotowania tego prostego deseru i życzę smacznego.



Deser waniliowy z musli i sosem wiśniowym

Składniki na 4 porcje:

  • 200g gęstej śmietany do deserów 36%
  • 300g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 
  • 8 łyżek musli 
Sos wiśniowy

  • 200g wydrylowanych wiśni ( mogą być mrożone )
  • 100g cukru
  • 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej
Wiśnie rozmrozić. Dodać cukier. Podgrzewając na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Skrobię kukurydzianą rozrobić  w 2 łyżkach wody. Wlać do gotujących się wiśni, cały czas mieszając. Gotować około 1 minuty do zgęstnienia. Zestawić z ognia i wystudzić.  

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić śmietanę na sztywno. Dodać do niej serek waniliowy i całość wymieszać.
Przygotować cztery szklane naczynia. Na dno każdego wsypać po 2 łyżki musli. Rozłożyć na nie śmietanę z serkiem. Wyrównać powierzchnię. Polać sosem wiśniowym i podawać.


Smacznego :)

Aronia



COMMENTS

7 komentarze:

  1. Wygląda nisamowicie!! Mam ochotę na ten deser...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie desery, szybkie, "lekkie", proste i pożywne. A jakie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny, zdrowy deserek - bardzo mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda, ale te kalorie, choć czasami wiadomo, że warto się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki apetyczny;) i ten sos...pycha;)

    OdpowiedzUsuń