Duet selerowo-marchewkowy




Dwie surówki przygotowywane każda oddzielnie, ale serwowane razem. Seler w sosie majonezowym i słodka marchewka z octem jabłkowym i rodzynkami. Takie surówki lub ich odmiany są często podawane w różnych restauracjach nie tylko w naszym kraju, ale także np. we Francji. W tej ostatniej często do majonezu dodaje się jeszcze musztardę Dijon, a warzywa kroi w paseczki lub ściera na grubej tarce.
Ja wolę jednak gdy  są one drobno pokrojone więc ścieram je na wiórki przy użyciu tarki z małymi otworami.


Duet selerowo-marchewkowy

Porcja dla 4 osób

Składniki na surówkę z marchewki:


  • 2 duże marchewki
  • 2 łyżki octu  jabłkowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • grubo zmielony pieprz z młynka
  • szczypta soli
  • garść rodzynek
Umyć i obrać marchewki. Odciąć końce. Zetrzeć na drobne wiórki. Dodać rodzynki.
W miseczce wymieszać ocet jabłkowy z cukrem i szczyptą soli. Wlewać powoli oliwę cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji emulsji. Doprawić do smaku grubo zmielonym pieprzem.  Przygotowaną emulsją  polać marchewkę i wszystko wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. 

Składniki na surówkę z selera: 

  • pół dużego selera
  • sok z połówki cytryny
  • pół filiżanki wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka majonezu
Umyć i obrać seler.  Wymieszać w dużej misce sok z cytryny, wodę i cukier. Ustawić pod szatkownicą, tak aby starty seler z szatkownicy wpadał prosto do miski z wodą i sokiem cytrynowym, dzięki czemu zachowa  swój naturalny kolor. Dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.

Tak przygotowane surówki rozłożyć przed podaniem obok siebie na talerzykach.

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz