Dwie surówki przygotowywane każda oddzielnie, ale serwowane razem. Seler w sosie majonezowym i słodka marchewka z octem jabłkowym i rodzynkami. Takie surówki lub ich odmiany są często podawane w różnych restauracjach nie tylko w naszym kraju, ale także np. we Francji. W tej ostatniej często do majonezu dodaje się jeszcze musztardę Dijon, a warzywa kroi w paseczki lub ściera na grubej tarce.
Ja wolę jednak gdy są one drobno pokrojone więc ścieram je na wiórki przy użyciu tarki z małymi otworami.
Duet selerowo-marchewkowy-przepis
Porcja dla 4 osób
Składniki na surówkę z marchewki:
- 2 duże marchewki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- ½ łyżeczki cukru
- 4 łyżki oliwy
- grubo zmielony pieprz z młynka
- szczypta soli
- garść rodzynek
Umyć i obrać marchewki. Odciąć końce. Zetrzeć na drobne wiórki. Dodać rodzynki.
W miseczce wymieszać ocet jabłkowy z cukrem i szczyptą soli. Wlewać powoli oliwę cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji emulsji. Doprawić do smaku grubo zmielonym pieprzem. Przygotowaną emulsją polać marchewkę i wszystko wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki.
Składniki na surówkę z selera:
- pół dużego selera
- sok z połówki cytryny
- pół filiżanki wody
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka majonezu
Umyć i obrać seler. Wymieszać w dużej misce sok z cytryny, wodę i cukier. Ustawić pod szatkownicą, tak aby starty seler z szatkownicy wpadał prosto do miski z wodą i sokiem cytrynowym, dzięki czemu zachowa swój naturalny kolor. Dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Tak przygotowane surówki rozłożyć przed podaniem obok siebie na talerzykach.
Duet selerowo-marchewkowy-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz