Klopsiki wieprzowe w sosie grzybowym





Co prawda do tzw. „przednówka” zostało jeszcze trochę czasu, ale i tak trudno kupić ziemniaki dobrej jakości. Z powodu dużych opadów deszczu w ubiegłym sezonie , trudno się przechowują. Czasem udaje się mi się kupić w supermarkecie  ziemniaki do pieczenia lub sałatkowe pakowane w siatki. Są one niestety dość drogie. Trzeba się zatem posiłkować kaszą, która  przecież dawniej była ,podstawą wyżywienia w naszym kraju,  zanim to hetman Sobieski sprowadził ziemniaki do Polski. Będzie to dodatkowo z korzyścią dla naszego zdrowia, bo wiadomo nie od dziś , że każdy dietetyk cieszy się widząc ją na naszym stole.
Kasze są wysokokaloryczne dzięki dużej zawartość skrobi (ok.75% ), a ponadto zawierają witaminy z grupy B, wapń i żelazo. Doskonale się komponują z sosami. Dziś proponuję jako dodatek do nich klopsiki w sosie grzybowym. Klopsiki są dodatkowo wzbogacone błonnikiem  i witaminami za sprawą dodanych do nich otrąb i zarodków pszennych. Gotowane w sosie są soczyste i aromatyczne."


Klopsiki wieprzowe w sosie grzybowym

Składniki na ok. 15 szt. : 

  • 400g  mielonego mięsa   wieprzowego   
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 1 łyżka zarodków  pszennych
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 
Sos grzybowy*:

  • 2 dag suszonych podgrzybków
  • 3 szklanki wody
  • 30g  masła ( 1,5 łyżki)
  • 30g mąki ( 1,5 łyżki)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotować sos:
Grzyby umyć w ciepłej wodzie i namoczyć na noc. Rano ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Gdy będą miękkie ( ja gotuję 1,5 godziny) odcedzić. Wywar  zachować. Pokroić grzyby w drobną kosteczkę.   
Roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Rozprowadzić zimnym wywarem - około 1,5 szklanki. Dodać pokrojone grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby sos był za gęsty, dolać jeszcze nieco wywaru z grzybów.

Do mielonego mięsa dodć otrębyi zarodki pszenne, jajko i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. Formować okrągłe klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. Włożyć do gorącego sosu grzybowego i gotować na bardzo małym ogniu około 15 minut. Często mieszać delikatnie, żeby się nie przykleiły do dna. 
Gotowe klopsiki ułożyć na talerzu i polać sosem.

*) Jeśli  idzie o sos grzybowy to ja zazwyczaj gotuję jednorazowo około 15 dag grzybów. Ugotowane kroję w drobną kosteczkę. Przekładam do niewielkich plastikowych pojemników ( można w tym celu wykorzystać niepotrzebne pojemniki po różnych produktach spożywczych, najlepiej z pokrywkami) i zalewam wywarem z gotowania.  Tak przygotowaną bazę zamrażam i wykorzystuję w miarę potrzeby.

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz