Muffinki jabłkowo-pomarańczowe




Ciasta z dodatkiem jabłek, w różnej postaci, cieszą się ostatnio u nas w domu dużym powodzeniem zwłaszcza wśród młodszej latorośli. Żeby nie było zbyt monotonnie staram się ciągle wymyślać coś nowego.
Jedną z moich ulubionych form wypieku są muffinki. Przede wszystkim dla tego, że zapakowane w papilotki dość długo zachowują świeżość i można je bez problemu zjeść zarówno w szkole jak i w pracy. Dzieci często biorą je jako dodatek do drugiego śniadania.  Po drugie porcja ciasta jest w sam raz, nawet dla tych, którzy dbają o linię.
Ponieważ chciałam, żeby było nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo,  użyłam mąki pełnoziarnistej. Dodatek startych jabłek sprawił, że muffinki wyszły bardzo soczyste i wilgotne, a skórka pomarańczowa nadała im wspaniałego aromatu.
Najlepiej upiec od razu większą ilość gdyż znikają błyskawicznie, przynajmniej u nas w domu.


Muffinki jabłkowo-pomarańczowe

Składniki na 18 szt.

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki zwykłej mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 125g masła
  • 1 szklanka złocistego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • 11/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 1,5 jabłka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Stopić w garnku na małym ogniu masło z cukrem i dwoma łyżkami wody. Garnek powinien mieć wyższe brzegi, ponieważ w czasie ubijania masa trochę się rozpryskuje, zwłaszcza na początku.

Umyć i obrać jabłka. Usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z dużymi otworami.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

Zestawić garnek z ognia i ubijać mikserem na najmniejszych obrotach przez 2 minuty. Dodać żółtka i ubić na średnich obrotach miksera na puszysty krem.
Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wymieszać. Połączyć masę przy pomocy miksera z ubitą pianą. Na końcu dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, starte jabłka i aromat pomarańczowy. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.

Nakładać ciasto do papierowych foremek zostawiając około 0,5 cm wolnego miejsca od brzegu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut. 

Upieczone muffinki przełożyć  na kratę kuchenną i wystudzić. Zimne posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. Podoba mi się ten przepis, robiłam i muffinki jabłkowe i pomarańczowe, ale nigdy tego nie łączyłam :)

    OdpowiedzUsuń