Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki



Trochę słodko było ostatnio na moim blogu. Pora na zmianę. Żeby jednak nie była to zbyt gwałtowna zmiana pozostanę w słodkawym klimacie. Będzie za to zdecydowanie mniej kalorycznie i trochę kwaskowato czyli pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki. Pasuje doskonale do ryb gotowanych na parze i delikatnych dań z drobiu. Chrupiąca marchewka dobrze współgra z pomarańczą , a cytrynowy ocet dodaje ostrości delikatnej kapuście.


Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Składniki na 4 porcje:

  • 5 liści kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu cytrynowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • szczypta soli i pieprzu.
Opłukać pod bieżącą wodą liście kapusty. Obrać marchewkę. Wyszorować szczoteczką pomarańczę.
Liście kapusty pokroić na paski. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przekroić na pół pomarańczę. Z jednej połówki zdjąć skórę. Delikatnie rozdzielić na cząstki. Ostrym nożykiem usunąć biała błonę. Miąższ pokroić w kostkę.
Przełożyć  do  miski pokrojoną kapustę, marchewkę i pomarańczę. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki wymieszać.
Z pozostałej połówki pomarańczy wycisnąć sok. Dodać do niego majonez, ocet cytrynowy i cukier. Utrzeć wszystko na gładki sos i  polać nim surówkę. Jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Ozdobić cząstkami pomarańczy.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze: