Sernik czekoladowy



To bardziej deser niż ciasto. I chociaż jest pieczony to wyglądem i smakiem  przypomina sernik na zimno. Zachwycił nas od pierwszego kęsa. Dzięki odpowiednim proporcjom gorzkiej i mlecznej czekolady nie za słodki i nie za gorzki.  Po prostu pyszny. Nawet mój 15-letni syn skusił się na niego, chociaż do tej pory nigdy nie jadał serników. Przepis nieco przeze mnie zmieniony  prezentowany był w ramach akcji World Nutella Day 2010Przy robieniu tego sernika ważne jest aby wszystkie składniki masy serowej w momencie łączenia miały temperaturę pokojową.

Sernik czekoladowy 
(inspiracja - http://foodloversodyssey)

Tortownica śr. 20cm


Ciasto:


  • 100g mąki
  • 40g masła
  • 1 jajko
  • 40g cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Posiekać mąkę z masłem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Wylepić nim dno tortownicy. Wstawić na godzinę do lodówki. 
Rozgrzać piekarnik do 180°C . Piec 8-10 minut. Wystudź  całkowicie.

Masa serowa:


  • 650g  zmielonego sera z wiaderka
  • 200g kremu typu  Nutella (najlepiej domowej produkcji)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
  • 75g śmietany kremówki 36%
  • 100g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%
  • 100g mlecznej czekolady
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
Rozgrzać piekarnik do 160 ° C. 

Roztopić w kąpieli wodnej obie czekolady. 

Utrzeć mikserem  ser z kremem czekoladowym  na gładką masę. Wsypać cukier i cukier waniliowy, chwilę ucierać. Dodać śmietanę, mieszać do połączenia składników. Dodać rozpuszczone czekolady i ponownie wymieszać. Ważne jest, aby miały temperaturę pokojową. Stopniowo dodawać jajko i  żółtka. Wymieszać każdorazowo przed dodaniem następnego. 

Wziąć  dwa arkusze folii aluminiowej. Postawić na nich tortownicę. Docisnąć folię do boków tortownicy.
Wylać masę serową na podpieczony spód. Piec w kąpieli wodnej przez 60 minut. Brzegi sernika będą upieczone i  sztywne, w środku nadal będzie on jednak wilgotny. Dopiecze się  po wyjęciu z pieca. Wystudzić w tortownicy. Zimny wstawić do lodówki co najmniej na 8 godzin, a najlepiej  na całą noc.

Polewa:


  • 100g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60% 
  • 100ml  słodkiej śmietanki 30%
Podgrzać w rondelku  śmietanę do temp. 40°C.  Wsypać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Polać wierzch sernika.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

8 komentarze:

  1. Wygląda po prostu tak, że nie mozna by go nie zjeśc:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to są moje smaki! obłędny...

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje sie bardzo pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ah, sernik czekoladowy. Czy też smakuje tak, jak sernik na zimno (ja robię z przepisu Nigelli, lekko przekształconego).

    OdpowiedzUsuń
  5. tak rajsko, niebywale czekoladowy.
    czekoladowe czary mary sernikowe. cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję wszystkim za miłe komentarze, które są dla mnie wielką motywacją do dalszego działania.

    Kubełku Smakowy nigdy nie robiłam sernika z przepisu Nigelli, nie mogę więc porównać tych smaków. Nam tak smakował, chociaż serniki na zimno z dodatkiem żelatyny mają bardziej zwartą konsystencję i lepiej się kroją niż ten pieczony.

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciacho wygląda obłędnie. Koniecznie do zrobienia !

    OdpowiedzUsuń