Babka cytrynowa



Bardzo łatwe i szybkie ciasto do herbaty pachnące cytryną. Wzbogacone  dodatkowo mąką pełnoziarnistą, której to zgodnie z moim noworocznym postanowieniem ma w tym roku być więcej w naszej diecie.


Babka cytrynowa

Składniki: karbowana forma z kominkiem śr. 25mm

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 250g masła
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • bułka tarta do wysypania formy
Lukier:


  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z połówki cytryny
Wyszorować pod bieżącą wodą cytrynę i sparzyć. 
Stopić masło w rondelku.
Formę do babki najpierw wysmarować dokładnie pędzelkiem zanurzanym w maśle, a nastepnie wysypać bułką tartą.

Ubić jajka z cukrem na puszysty kogel- mogel.
Wymieszać wszystkie rodzaje mąki z proszkiem  do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej. Otrzeć skórkę z cytryny  i również dodać do masy.  Wszystko delikatnie wymieszać. Cały czas mieszając wlewać cienkim strumieniem przestudzone masło. Gdy składniki się połączą wylać ciasto do formy. 

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy babka jest upieczona.

Gorącą formę z ciastem postawić na mokrej ścierce. Po 5 minutach wyjąć ciasto z formy.

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Sok dodawać stopniowo, aby lukier nie wyszedł za rzadki. Polać nim przestudzone ciasto.

 Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. też postanowiłam piec ciasta z pełnoziarnistą mąką, więc przepis zapisuję

    OdpowiedzUsuń