poniedziałek, 28 marca 2011

Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym


 "W tym przypadku nie musimy się martwić o kalorie. Chude mięso, duża ilość warzyw i serowy sos zamiast śmietany.  Medaliony są kruche i soczyste, sos przyprawiony grubo mielonym pieprzem z orzeźwiającą nutą, a zioła prowansalskie i świeża bazylia dostarczą nam niezapomnianych wrażeń smakowych."



Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym
(źródło przepisu - "Tele Tydzień")

Składniki dla 4 osób:
1 duża polędwiczka wieprzowa
2 duże czerwone papryki
2 cebule
1/2 pęczka bazylii
100g serka śmietankowego
100ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
3 łyżki oliwy
sól, grubo zmielony pieprz

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na 2 cm kawałki i lekko rozbić tłuczkiem. 
Cebulę obrać i pokroić na cząstki. Strąki papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Bazylię opłukać i osuszyć. Odłożyć kilka listków do dekoracji. Resztę posiekać.
Rozgrzać na patelni oliwę. Smażyć na niej kawałki mięsa po 2minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę.
Wymieszać na gładko serek z mlekiem i jajkiem. Przyprawić ziołami prowansalskimi, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. 
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego przełożyć polędwiczki. Dodać cebulę i paprykę. Równomiernie połać przygotowanym sosem serowym. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut w temp. 200°C.
Gotowe danie udekorować pozostałą bazylią. Posypać  grubo zmielonym pieprzem. Podawać zaraz po przyrządzeniu.


4 komentarze:

  1. bardzo fajna propozycja. ostatnio polubiłam wykorzystywanie polędwiczek wieprzowych w kuchni;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonałe danie. Bardziej kojarzy mi się z weekendem, dlatego z chęcią zainspiruję się nim przy tworzeniu mojego sobotniego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi sie to danie i juz mi smakuje:)

    OdpowiedzUsuń