Baba drożdżowa dla debiutantów



Kto chciałby mieć na swoim świątecznym stole tradycyjną babę wielkanocną pieczoną na drożdżach, a brak mu w tej kwestii doświadczenia, może spróbować upiec ją wg poniższego przepisu, który jest bardzo prosty i zawsze się udaje. Trzeba tylko przestrzegać dwóch podstawowych zasad : drożdże muszą być naprawdę świeże, a mleko użyte do przygotowania zaczynu nie może być za gorące ( jego temperatura nie powinna przekraczać 36°C). Upieczoną babkę, jeszcze gorącą, smarujemy  roztopionym masłem, które zapobiega wysychaniu ciasta, i obficie posypujemy cukrem pudrem. Do świąt zostało jeszcze trochę czasu,  można więc potrenować.


Baba drożdżowa dla debiutantów

okrągła forma z komikiem średnicy 22cm

Składniki:

  • 300g mąki
  • 110g cukru
  • 125g stopionego i przestudzonego masła
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • 20ml rumu
  • 50g rodzynków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
Dekoracja

  • cukier puder
  • 2 łyżki stopionego masła
Wysmarować dokładnie formę do ciasta pędzelkiem zanurzonym w roztopionym maśle, a następnie oprószyć mąką.
Namoczyć rodzynki w rumie.
Rozkruszyć drożdże. Dodać łyżeczkę cukru, czubatą łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka. Dokładnie rozetrzeć aby nie było grudek. Zostawić do wyrośnięcia.
Utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli do białości.
Przesiać mąkę do miski.  Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, żółtka utarte z cukrem, rodzynki namoczone w rumie i przestudzone masło. Wyrobić ciasto. Najlepiej zrobić to przy użyciu miksera.
Ubić pianę z białek. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć cisto do formy, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.  Ciasto powinno wypełnić formę do 2/3 wysokości.
Nagrzać piekarnik do 180°C. wstawić wyrośnięte ciasto i piec 40 minut. Upieczone ciasto po wyjęciu  z piekarnika,  pozostawić w formie na 10 minut, po czym wyjąć na kratę kuchenną. Jeszcze ciepłą babkę posmarować roztopionym masłem i obficie posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze: