Bucatini z kurczakiem i warzywami pod beszamelem



Bucatini z kurczakiem i warzywami pod beszamelem


      Do tej zapiekanki wykorzystałam gotowane mięso z kurczaka - pozostałość po wczorajszym rosole  i resztki włoszczyzny, ale  może to być także pieczony kurczak. Dodałam pieczarki, ser, czosnek  i makaron. Całość polałam sosem beszamelowym i zapiekłam. W efekcie powstało danie na dzisiejszy obiad. Przyprawiłam je dość mocno pieprzem (wolimy bardziej ostre potrawy) podałam  z sałatą lodową w sosie śmietanowo-czosnkowym. Przy okazji zużyłam zalegający w szafce makaron bucatini kupiony przez pomyłkę, zamiast spaghetti.




Bucatini z kurczakiem i warzywami pod beszamelem-przepis

Składniki dla 6 osób
  • 250g makaronu bucatini
  • 350g ugotowanego lub pieczonego mięsa z kurczaka
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 por ( biała część )
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g startego ostrego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy
  • 35g masła
  • 2 niezbyt czubate łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka rosołu
  • świeżo starta  gałka muszkatołowa
  • pieprz

Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Mięso z kurczaka pokroić w grubą kostkę.
Umyć i obrać warzywa. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę i por w półtalarki a marchewkę w słupki wielkości zapałki.
Rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić cebulę i por . Smażyć, aż stanie się szklista. Odsunąć na bok. Dodać marchewkę i pieczarki. Smażyć 2 minuty. Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek  i jeszcze chwile podsmażyć wszystko razem, aby warzywa przeszły jego aromatem. 
Doprawić solą i pieprzem.

Roztopić masło w rondlu. Dodać mąkę, mieszać do połączenia składników i powoli wlewać, cały czas mieszając trzepaczką rózgową, mleko i rosół. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia.  Doprawić  pieprzem i gałką muszkatołową.

Wymieszać makaron z usmażonymi warzywami, mięsem z kurczaka i połową startego żółtego sera. Przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Polać sosem beszamelowym. Lekko przemieszać widelcem. Posypać po wierzchu pozostałym serem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekać przez 30 minut.

Bucatini z kurczakiem i warzywami pod beszamelem-podobne przepisy

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze:

  1. jeśli chodzi o takie kombinowane dania to jestem bardzo na tak:)A tego makaronu to nie miałam okazji skosztować:)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ