Cytrynowe drożdżówki z serem



Drożdżówki cieszą się u nas w domu od lat niegasnącym powodzeniem. Zmieniam tylko nieco skład ciasta i rodzaj nadzienia tak , aby każdy był zadowolony, bo mamy nieco inne gusta. Często jest tak, że z przygotowanej porcji ciasta piekę dwa albo nawet trzy różne rodzaje bułeczek. Dla jednego dzieciątka z Nutellą, dla drugiego z jagodami a dla nas z serem lub makiem. Te dzisiejsze są moje i męża. Ciasto o smaku cytrynowym z nadzieniem z twarogu takiego z grudkami i cytrynowym lukrem.



Cytrynowe drożdżówki z serem

Składniki na 16 szt.
Ciasto:

  • 650g mąki
  • 100g stopionego masła
  • 150g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • ¼ szklanki wody
  • 25g drożdży
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny ( wyszorowanej i sparzonej wrzatkiem)
  • żółtko do smarowania bułeczek
Nadzienie:

  •  300g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki cukru
Lukier:

  •  ½  szklanki cukru pudru
  • sok z połówki cytryny
Przygotować zaczyn z  drożdży  utartych z  łyżeczką cukru, łyżką stołową mąki i 1-2 łyżkami  letniej wody (zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu). Odstawić do wyrośnięcia. 

Mleko podgrzać do temp. 30°C. Wsypać do miski mąkę. Dodać cukier, podgrzane mleko, roztrzepane jajko i żółtka, stopiony tłuszcz, otarta skórkę z cytryny i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić przy pomocy miksera na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Utrzeć twaróg z cukrem i jajkiem. 
Rozgrzać piekarnik do 180°C. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wym. 50cm x 45cm. Rozsmarować na nim nadzienie z sera. Złożyć na 3razy wzdłuż dłuższego boku tak aby uzyskać prostokąt o wym. 15x50cm. Obrócić o 90° i ostrym nożem pociąć na paski  szerokości około 3cm. Wziąć każdy pasek za dwa końce i skręcić dwa razy. Układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.  

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w nagrzanym piekarniku.

Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny. Sok dodawać stopniowo. Lukier nie powinien być zbyt rzadki. Smarować gorące bułeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika. Zostawić na blasze do wystudzenia.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

7 komentarze:

  1. Bardzo mi to przypomina moje drożdżówki z serem, wiem więc, że pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. No pięknie :-) Uwielbiam drożdżówki. I cytrynowe smaki też uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe! Mogę jedną na jutrzejsze śniadanie?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam drozdzowy wszelkiej masci, a na takie skusilabym sie na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam ostatnio fazę na ciasto drożdżowe, połączenie go z nutą cytryny to świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie rośnie ciasto. Zobaczymy☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem bardzo co z niego wyrosło :)

      Usuń