Schab w brzoskwiniach



Schab w brzoskwiniach


     Zawsze na świąteczne śniadanie przygotowuję dla mojego męża jakieś danie w galarecie, ponieważ jest ich wielkim miłośnikiem. W tym roku był  to schab w brzoskwiniach. Mięso duszone w soku jabłkowym z dodatkiem cynamonu i goździków jest soczyste i aromatyczne, a  galareta z soku brzoskwiniowo-cytrynowego słodko kwaśna. Kto lubi takie zestawienia niech wypróbuje ten przepis.

Schab w brzoskwiniach-przepis

Składniki:
  • 1kg schabu bez kości
  • 1 słoik brzoskwiń
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • sok z połówki cytryny
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chilli
  • 2 goździki
  • 25ml wódki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekora

Umyty i osuszony papierowym ręcznikiem kawałek schabu natrzeć wódką, solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Zagotować sok jabłkowy z goździkami i cynamonem. Dodać sok z cytryny.
Rozgrzać w rondlu oliwę i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Wlać sok jabłkowy z przyprawami, dodać rodzynki, przykryć rondel i dusić mięso na niezbyt dużym ogniu. Gdyby nam sos wyparował to dolewamy soku jabłkowego. Miękki schab wystudzić w sosie nie wyjmując z rondla.

Odsączyć brzoskwinie na sicie. Resztę soku wymieszać z 3 łyżkami sosu jabłkowego. Przyprawić szczyptą chilli i ewentualnie sokiem z cytryny, gdyby był za słodki. Można też dodać nieco wody, tak aby otrzymać odpowiednią ilość do zalania schabu w zależności od wielkości półmiska , na którym będziemy przygotowywać potrawę. Wsypać odpowiednią ilość żelatyny, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, i poczekać , aż napęcznieje. Wówczas całość zagotować i zostawić do wystudzenia.

Schab * pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i ułożyć na półmisku. Polać 2 łyżkami sosu, posypać wyjętymi z sosu rodzynkami i udekorować cząstkami brzoskwiń i zieloną pietruszką. Zalać galaretą. Wstawić do lodówki aby zastygła.

*) Ja zazwyczaj duszę schab jednego dnia. Wstawiam na noc do lodówki, aby dobrze się ścisnął, a kroję i zalewam galaretą na drugi dzień.
Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

5 komentarze:

  1. Super! Uwielbiam mieszankę mięsa z owocami!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się to mięsko podoba. Przepis zapisałam i mam zamiar wypróbowac:)

    OdpowiedzUsuń
  3. )Super przepis!!! Właśnie zrobiłam. Schab soczysty i smaczny. PYCHA!!!

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ