Ten miesiąc obfituje u nas w rodzinne spotkania. Moim zadaniem jest zadbanie o wypieki. Za każdym razem staram się przygotować coś innego, stąd też taka "słodka" aktywność na tym blogu w ostatnim czasie. Na jutrzejsze (a w zasadzie już dzisiejsze) zrobiłam przekładaniec z makiem i kremem kawowym wg przepisu Violet Love . Zmieniłam tylko krem na kawowy, poprzez dodanie do niego kawy rozpuszczalnej.
Przekładaniec z makiem i kremem kawowym-przepis
(inspiracja - http://www.coolinarika.com/recept/milka-kocke-s-makom/)
Składniki na blachę o wymiarach 20x30cm
Biszkopt z makiem (wszystkie składniki x 2)
- 3 białka jaj
- 3 łyżki cukru
- 50 g zmielonego maku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka rumu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać zmielony mak i delikatnie połączyć z pianą. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do piany. Na koniec dodać rum i wymieszać ponownie krótko. Wylać ciasto na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st.C - nie powinno się przurumienić! Z pozostałych składników upiec jeszcze jeden biszkop.
Biały biszkopt
- 3 białka jaj
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka rumu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Upiec w ten sam sposób jak biszkopt z makiem.
Krem
- 700 ml mleka
- 200 g białej czekolady
- 100 g cukru
- 6 żółtek
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 5 łyżeczek żelatyny
- 250 ml śmietany
- 1 opakowanie zagęstnika do śmietany
- 1 łyżeczka cukru pudru
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Kawę zalać szklanką gorącego mleka. Ubić żółtka z cukrem. Dodać budyń, mąkę, roztopioną czekoladę i rozpuszczoną kawę. Wszystko wymieszać. Wlać pozostałe mleko. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do zgęstnienia – nie gotować. Przykryć krem folią i zostawić do schłodzenia.
Ubić na sztywno śmietanę z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Odłożyć jedną łyżkę do dekoracji, resztę połączyć z zimnym kremem. Dodać rozpuszczoną żelatynę.
Do dekoracji
- mielony mak
- bita śmietana
- czekoladowe serduszka
Krem Podzielić na 3 równe części i posmarować nim blaty biszkoptowe. Złożyć w następujący sposób : makowy na spód i wierzch, biały w środku. Posypać po wierzchu makiem. Udekorować bitą śmietaną i czekoladowymi serduszkami. Schłodzić przez noc w lodówce.
Przekładaniec z makiem i kremem kawowym-podobne przepisy
> Przekładaniec z kaszy manny i malin
> Przekładaniec z kaszy manny i porzeczek
> Przekładaniec Cassis
> Przekładaniec ajerkoniakowy z wiśniami
> Przekładaniec orzechowo-jabłkowy
> Przekładaniec z pierniczków
Smacznego :)
Aronia
Ale ładnie wygląda! Równe kwadraciki, takie eleganckie :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta nazywam grzesznymi, zylion kalorii i mnóstwo roboty. Uwielbiam je, pod warunkiem, że nie ja je robię ;) Wprosiłabym się więc na kawałeczek bardzo chętnie!
OdpowiedzUsuńPo prostu wspaniałe ciasto:)
OdpowiedzUsuńJakie wykwintne ciasto... Jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńO rany.. jak pięknie wygląda to ciasto..
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWitam, a czy zamiast rumu można dodać aromat rumowy, albo pominąć , albo czym można zastąpić?
OdpowiedzUsuńMożna jak najbardziej.
Usuń