Spaghetti bolognese z mięsnymi pulpecikami



Anka, bohaterka serialu  ”Przepis na życie”  (w tej roli Magda Kumorek)   robi spaghetti  bolognese w nieco inny sposób. Mianowicie, nie dodaje mięsa do sosu, ale robi z niego małe pulpeciki, które układa później na makaronie i polewa sosem. Postanowiłam i ja przygotować  taką wersję tej potrawy. Mnie osobiście bardziej odpowiada, ale dzieci wolą wersję  tradycyjną. Stwierdziły, że to spaghetti z kotletem mielonym.


Spaghetti bolognese z mięsnymi pulpecikami

Składniki dla 4 osób:

Pulpeciki:

  • 250g mielonego mięsa ( wieprzowina+wołowina)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • pieprz, sól
  • oliwa do smażenia
Sos:

  • 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 50ml wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 400g makaronu spaghetti
  • świeże listki bazylii do dekoracji
Mięso przełożyc do miski. Wbić jajko, wsypać  ser. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić  na jednolitą masę . Uformować małe pulpeciki i usmażyć na rozgrzanej oliwie.
Zabezpieczyć przed wystygnięciem.

Rozgrzać oliwę na patelni. Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać pomidory,  przecier pomidorowy i cukier. Wlać wino.  Wsypać oregano. Doprawić solą i pieprzem.
Dusić na małym ogniu około 15 minut.

Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i rozłożyć na talerzach. Połać  sosem i ułożyć  na nim pulpeciki Udekorować świeżą bazylią.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. Też bym zjadła z takim kotletem. Mam taki przepis w swoich zbiorach ale jeszcze go nie robiłam. Następnym razem wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję :)
    Zrobię na obiad mojemu mięsożercy :)

    OdpowiedzUsuń