Bułeczki gryczane


Bułeczki z kaszą gryczaną

Te bułeczki to kolejny pomysł na przemycenie „niejadkom” zdrowych produktów.  Tym razem jest to kasza gryczana, którą moje dzieci omijają szerokim łukiem. Miałam co prawda piec zwykle kajzerki. Gdy nagle mój wzrok padł na słoik z kaszą, przyszedł mi do głowy pomysł, by dosypać jej do bułeczek.
Wyszły bardzo dobre, trochę ciemniejsze ale bardzo miękki i sprężyste. Nie mogłam się powstrzymać by nie zjeść jednej od razu, takiej jeszcze cieplej, chociaż wiem, że to niezdrowo.

Bułeczki gryczane

Składniki na 10 szt.

Ciasto:

  • 425g mąki pszennej typ 550
  • 125g palonej kaszy gryczanej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
do posmarowania bułeczek:

  • 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 125ml gorącej wody
Przygotować zaczyn z pokruszonych drożdży, cukru, 1 czubatej łyżki mąki i 4 łyżek letniej wody. Odstawić do wyrośnięcia.

Zmielić drobno  kaszę gryczaną np. w młynku do kawy
Wsypać  do miski oba rodzaje mąki. Dodać sól, wlać mleko, maślankę i pozostałą wodę. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Rozrobić  mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie. Zalać  wrzątkiem cały czas mieszając. Zostawić  do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto lekko odgazować i podzielić na 10 kawałków. Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę. Układać je blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić je  na godzinę  do ponownego wyrośnięcia.
Posmarować bułeczki przygotowaną glazurą i piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące ponownie posmarować glazurą.

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz