Te bułeczki to kolejny pomysł na przemycenie „niejadkom” zdrowych produktów. Tym razem jest to kasza gryczana, którą moje dzieci omijają szerokim łukiem. Miałam co prawda piec zwykle kajzerki. Gdy nagle mój wzrok padł na słoik z kaszą, przyszedł mi do głowy pomysł, by dosypać jej do bułeczek.
Wyszły bardzo dobre, trochę ciemniejsze ale bardzo miękki i sprężyste. Nie mogłam się powstrzymać by nie zjeść jednej od razu, takiej jeszcze cieplej, chociaż wiem, że to niezdrowo.
Bułeczki gryczane-przepis
Składniki na 10 szt.
Ciasto:
- 425g mąki pszennej typ 550
- 125g palonej kaszy gryczanej
- 25g świeżych drożdży
- 1/2 szkl. wody
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. maślanki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
do posmarowania
bułeczek:
- 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zimnej wody
- 125ml gorącej wody
Przygotować zaczyn z pokruszonych drożdży, cukru, 1 czubatej łyżki mąki i 4 łyżek letniej wody. Odstawić do wyrośnięcia.
Zmielić drobno kaszę gryczaną np. w młynku do kawy
Wsypać do miski oba rodzaje mąki. Dodać sól, wlać
mleko, maślankę i pozostałą wodę. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrobić
na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Rozrobić mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie. Zalać wrzątkiem cały czas mieszając. Zostawić do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto lekko odgazować i podzielić na 10 kawałków. Z każdego kawałka
uformować okrągłą bułeczkę. Układać je blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić je na godzinę do
ponownego wyrośnięcia.
Posmarować bułeczki
przygotowaną glazurą i piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15 minut.
Po wyjęciu z
piekarnika jeszcze gorące ponownie posmarować glazurą.
Bułeczki gryczane-podobne przepisy
> Bułeczki pełne witamin
> Nocne kajzerki
> Aromatyczne bułeczki z bazylią
> Pszenne bułeczki z sezamem
> Nocne kajzerki
> Aromatyczne bułeczki z bazylią
> Pszenne bułeczki z sezamem
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz