Ciasto owocowe z kruszonką




Kiedyś u moich rodziców w ogrodzie rosły krzaki agrestu, a w spiżarni mojej mamy stały słoiki z  agrestowym kompotem. Owoce z niego wykorzystywałyśmy  z siostrą do pieczenia owocowego ciasta. Krzaki pewnej zimy wymarzły, a my na wiele lat o nim zapomniałyśmy. Trzy lata temu posadziłam nowe krzaki agrestu na swojej leśnej działce i wówczas przypomniał mi się ten przepis. W zeszłym roku zebrałam sporo owoców i zrobiłam je w słoiki. Dziś nadszedł czas aby powrócić do starego sprawdzonego przepisu

Ciasto owocowe z kruszonką

Składniki: blaszka o wym. 21x36cm

Ciasto:


  • 250g mąki
  • 130g masła
  • 130g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:


  • 250g mąki
  • 180g masła
  • 130g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Owoce:


  • 3 puszki po 315ml mandarynek
  • 2 słoiki  po 360ml agrestu w syropie
  • Cukier puder do posypania
Osączyć  na sicie owoce. Utrzeć masło z cukrem na biały krem. Dodać  jajka mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić mikserem na jednolitą masę o konsystencji gęstego kremu. Rozsmarować  ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć owoce.

Roztopić masło. Wymieszać mąkę z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać roztopione masło i mieszać, aż powstanie  kruszonka. Posypać nią owoce rozłożone na cieście.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C. Piec 45minut. Wyjąc upieczone ciasto z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Zimne posypać obficie cukrem pudrem. 

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze:

  1. bardzo lubie agrest, zawsze przypomina mi ogródek babci:)

    OdpowiedzUsuń