Kiedyś u moich rodziców w ogrodzie rosły krzaki agrestu, a w spiżarni mojej mamy stały słoiki z agrestowym kompotem. Owoce z niego wykorzystywałyśmy z siostrą do pieczenia owocowego ciasta. Krzaki pewnej zimy wymarzły, a my na wiele lat o nim zapomniałyśmy. Trzy lata temu posadziłam nowe krzaki agrestu na swojej leśnej działce i wówczas przypomniał mi się ten przepis. W zeszłym roku zebrałam sporo owoców i zrobiłam je w słoiki. Dziś nadszedł czas aby powrócić do starego sprawdzonego przepisu.
Składniki: blaszka o wym. 21x36cm
Ciasto:
- 250g mąki
- 130g masła
- 130g cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 250g mąki
- 180g masła
- 130g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Owoce:
- 3 puszki po 315ml mandarynek
- 2 słoiki po 360ml agrestu w syropie
- Cukier puder do posypania
Osączyć na sicie owoce. Utrzeć masło z cukrem na biały krem. Dodać jajka mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić mikserem na jednolitą masę o konsystencji gęstego kremu. Rozsmarować ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć owoce.
Roztopić masło. Wymieszać mąkę z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać roztopione masło i mieszać, aż powstanie kruszonka. Posypać nią owoce rozłożone na cieście.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C. Piec 45minut. Wyjąc upieczone ciasto z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Zimne posypać obficie cukrem pudrem.
Ciasto owocowe z kruszonką-podobne przepisy
> Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką
> Ciasto kokosowo-truskawkowe z migdałowo-orzechową posypką
> Pełnoziarniste ciasto z wiśniami
Smacznego :)
Aronia
bardzo lubie agrest, zawsze przypomina mi ogródek babci:)
OdpowiedzUsuńnajlepsze ciasto na świecie!
OdpowiedzUsuń