Sałatka caprese



Ta włoska sałatka wywodząca się z regionu Kampanii przypomina kolorystycznie flagę Włoch. Bardzo prosta ale jakże wspaniale się prezentująca.  Doskonała na upalne dni, właśnie takie jak dzisiejszy.

Sałatka Caprese

Składniki dla 4 osób:

  • 3 pomidory
  • 300g mozzarelli
  • 1/3 szklanki świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • grubo mielony pieprz
  • sól

Pokroić w cienkie plastry pomidory i ser. Ułożyć na półmisku na przemian pomidory i ser. Skropić oliwą i posypać listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. Muszę w końcu kupić świeżą bazylię i zrobić tą sałatkę bo aż wstyd mówić - ale nigdy (!) jej nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ją lubię, te smaki idealnie do siebie pasują:) http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak! Ta sałatka doskonale wygląda i smakuje :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń