Sernik potrójnie czekoladowy



Jest modyfikacją sernika z białą czekoladą. Zamiast jednej warstwy sera są trzy, każda z innym rodzajem czekolady. Zrezygnowałam też z mandarynkowej polewy. Zrobiłam go dla mojego młodszego syna, wielkiego miłośnika czekolady i sernika.
Jest szybki i prosty w wykonaniu. Doskonale się kroi.  Niezbyt słodki, ale bardzo sycący. Polecam

Sernik potrójnie czekoladowy

Składniki: kwadratowa tortownica o wym. 24x24x7cm

Ciasto na spód:


  • 4 białka
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • 100g mąki
  • sok z ćwiartki cytryny
  • kilka kropli aromatu waniliowego
Miękkie masło utrzeć z połową cukru pudru na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę,  sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i aromat waniliowy. Ucierać jeszcze przez 5 minut.
Schłodzone białka ubić na sztywno dodając stopniowo pozostały cukier puder. Delikatnie połączyć je z ciastem. Rozsmarować ciasto na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temp. 170°C. Pozostawić w tortownicy do wystudzenia.

I warstwa:


  • 250g serka mascarpone
  • 330g serka śmietankowego z wiaderka
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 40ml wody


II warstwa:


  • 250g serka mascarpone
  • 330g serka śmietankowego jw.
  • 200g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 40ml wody


III warstwa:


  • 250g serka mascarpone
  • 330g serka śmietankowego jw.
  • 200g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 40ml wody
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. 

Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać, aby się rozpuściła ( ja robię to w mikrofali – 30s/500W )
Utrzeć  mikserem oba rodzaje sera z cukrem pudrem. Dodać przestudzoną czekoladę i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na upieczone ciasto. Wyrównać powierzchnię  i wstawić na godzinę do lodówki.

Podobnie przygotować pozostałe warstwy. Kolejność jest stepująca : ciasto, warstwa z gorzką czekoladą, warstwa z mleczną czekoladą i na końcu warstwa z białą czekoladą. 
Przed krojeniem trzymać całą noc w lodówce.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

17 komentarze:

  1. idealne te kostki :) Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda po prostu bosko. Przepis zapisałam i chętnie wypróbuję:)
    Ja bym nie umiała tak pięknie pokroic sernika:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki równiutki!
    jak z wystawy w cukiernii xd
    wygląda cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  4. niesamowicie równy :) potrójna czekolada jest bardzo przekonująca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ cudny ten serniczek, nie dość że musi być przepyszny, to jeszcze tak rewelacyjnie wygląda, te wszystkie warstwy wyszły Ci takie równiusieńkie jak od linijki, jestem pod wrażeniem, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędny. Wygląda cudownie i nawet ten upał mnie nie powstrzymuje od chęci zutylizowania zalegającej czekolady i przygotowaniu takiego sernika ;)
    Jest piękny - idealne warstwy, idealnie pokrojony...po prostu mój ideał.

    OdpowiedzUsuń
  7. bajerancki :D i jak prościutko pokrojony :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Prawdziwie czekoladowy deser, dla czekoladożerców :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oglądam Twojego bloga i nie mogę nasycić oczu. Twoje ciasta są tak równiutkie, tak geometrycznie doskonałe, że normalnie aż Ci zazdroszczę! ;) (ale tak pozytywnie :)).

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam ciasto przecudne!!! Mam pytanie odnośnie tortownicy.Jakie wymiary, i czy brytfanka też może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary są podane pod tytułem przepisu, ale napiszę jeszcze raz 24x24x7cm. Brytfanka też oczywiście może być. Dobrze żeby miała proste brzegi, a nie rozszerzające się ku górze. Proponuję też wyłożyć ją kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, łatwiej będzie później wyjąć ciasto i je pokroić.

      Usuń
  11. Za duzo kupic i za duzo wydaje.Pysznie ale za drogo.

    OdpowiedzUsuń
  12. robi�am, wygl�da cudownie i nie jest taki trudny do zrobienia ale jest baaaaaardzo s�odki. dla mnie za s�odki. i fakt wychodzi drogo.

    OdpowiedzUsuń