Plecione bułeczki z makiem


Plecione bułeczki z makiem

Zwykłe pszenne bułeczki tyle, że zaplecione fantazyjnie i posypane makiem. Z dodatkiem masła i domowej marmolady smakują znakomicie.  


Plecione bułeczki z makiem

Składniki na 12 sztuk:

  • 500g mąki pszennej typ 500
  • 25g świeżych drożdży
  • 1i1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko do smarowania bułeczek
  • 2 łyżki maku do posypania
Przygotować zaczyn z pokruszonych drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i letniego mleka. Powinien mieć konsystencję jogurtu. Wszystko dokładnie utrzeć w garnuszku i zostawić do wyrośnięcia. Powinien co najmniej podwoić swoją objętość.

Wlać do dzieży miksera letnie mleko, wsypać mąkę i sól. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.

Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość przekładamy je na matę i lekko odgazowujemy poprzez ugniatanie. Dzielimy na 12 porcji. Z każdej porcji formujemy wałek o długości  około 20cm i średnicy 2 cm.  Robimy z niego pętelkę z dziurką w środku i wystającymi końcami ( takie jakby półkokardki).  Następnie jeden koniec wkładamy do środka pętelki z wierzchu, a drugi od spodu. Nie jest to takie skomplikowane jakby się mogło wydawać z opisu. Jak złapiemy  o co chodzi pójdzie jak z płatka. 
Układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy  do następnego rośnięcia. U mnie trwa to zazwyczaj około godziny ( jak wstawimy do piekarnika zbyt mało wyrośnięte to mogą w trakcie pieczenia popękać). Wyrośnięte smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C  przez 15 minut.

Smacznego :)
Aronia





COMMENTS

4 komentarze: