Rolady schabowe z nadzieniem pomidorowo-pieczarkowy




Smakują doskonale z młodymi ziemniakami i mizerią, ale można je także podać z makaronem lub fasolką szparagową. Jak kto woli. Świetne danie na niedzielny rodzinny obiad. Rolady można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej, są jeszcze smaczniejsze.


Rolady schabowe z nadzieniem 
pomidorowo-pieczarkowym

Składniki na 6 szt. :

  • 6  kotletów schabowych o wadze 100g każdy
  • 1 cebula
  • 200g pieczarek
  • 200g świeżych pomidorów ( 1 duży)
  • 65g startego żółtego sera
  • 2 szklanki wody
  • sól
  • czarny pieprz
  • oliwa do smażenia
Do zagęszczenia sosu:

  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • szczypta soli 
  • woda
Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Oczyścić pieczarki, umyć i drobno posiekać. Pomidor sparzyć, usunąć skórkę i pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni. Wrzucić cebulę i poddusić. Dodać pieczarki i podsmażyć razem z cebulą. Zdjąć z patelni, chwilę przestudzić, a następnie wymieszać z pomidorami i żółtym serem. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.

Rozbić kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć na nich równomiernie nadzienie. Zwinąć rolady i spiąć wykałaczką. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić pod przykryciem około pół godziny.

Mąkę wymieszać z solą i rozprowadzić woda do konsystencji śmietany.
Odlać do rondelka sos powstały w trakcie duszenia rolad. Zagotować. Wlać cienkim strumieniem rozrobioną mąkę, cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Ponownie zagotować.
Ułożyć rolady na półmisku i polać sosem.

Smacznego :)

Aronia


 




COMMENTS

5 komentarze:

  1. ale smakowite te roladki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie się prezentują - zjadłabym chętnie na obiad takie danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha! domowy obiadzior :D mniaaaaam! napewno wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają świetnie! i ten kolor... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W takiej wersji nawet zwykły schab prezentuje się niezwykle ekskluzywnie ;) Cudny pomysł na niedzielny obiad!

    OdpowiedzUsuń