Spaghetti z zielonym groszkiem



Spaghetti to potrawa, która gości na stołach całego świata. Nie wiadomo, dlaczego zrobiło taką zawrotną karierę, ale cieszy mnie, że trafiło również do nas i znacznie urozmaiciło polską kuchnię. Może wynika to z tego, że włoska kuchnia opiera się na prostych i zdrowych składnikach,  a może z prostoty tego dania i tego, że jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy przygotować sos w tym czasie gdy gotuje się makaron i obiad gotowy. Wariacji na temat przygotowania sosu jest mnóstwo. Bazą  jednak jest sos pomidorowy, najlepiej ze świeżych pomidorów, odpowiednio przyprawiony. W mojej wersji jest to wędzony boczek, mielona wieprzowina , zielony groszek i oczywiście ser.



Spaghetti z zielonym groszkiem

Składniki dla 4 osób:
  • 400g makaronu spaghetti 
  • 250g mielonego mięsa wieprzowego
  • 150g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka gęstego sosu pomidorowego
  • 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Obrać cebulę i posiekać. Pokroić boczek w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić cebulę i boczek. Smażyć na małym ogniu dopóki cebula nie stanie się szklista. Dodać mielone mięso i podsmażyć chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Wlać sos pomidorowy i dusić całość 15 minut. Dodać groszek i podgrzewać  jeszcze 5 minut.

Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Odsączyć i przełożyć na talerze. Polać przygotowanym sosem . Posypać natką pietruszki i startym parmezanem.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. Doskonały. Uwielbiam połączenie groszku i pomidorów :D

    OdpowiedzUsuń
  2. na prawdę fajne połączenie, mam boczuś właśnie na stani (producent Kania) myslicie ze powinno wyjsc OK?

    OdpowiedzUsuń