Ogórki małosolne



Ogórki małosolne mają tę zaletę, że szybko się je robi i już po kilku dniach można je jeść. Ale trzeba je zużyć dość szybko, bo długo trzymane stają się niezbyt smaczne. Z kolei lepiej się kiszą gdy jest ich większa ilość. Dlatego gdy już są dobre do konsumpcji, trzeba je wstawić do lodówki, aby dłużej się nimi cieszyć. Ja zazwyczaj na małosolne wybieram te mniej urodziwe, a ładniejsze robię w słoiki na zimę.


Ogórki małosolne

  • 2kg ogórków gruntowych
  • 4 szklanki wody
  • 3 baldachy kopru
  • 5 ząbków czosnku
  • 20g soli (1 łyżka stołowa)
Umyć dokładnie ogórki. Ułożyć  ciasno w wyparzonym naczyniu kamionkowym lub słoju, przekładając je koprem i ząbkami czosnku. Wymieszać wodę z solą i zalać nią ogórki. Przycisnąć talerzykiem. Przykryć i trzymać w temperaturze pokojowej. Już po 3-4 dniach będą dobre  do jedzenia. 

Smacznego :)
Aronia




COMMENTS

3 komentarze:

  1. ja uwielbiam takie po 24 h..mąż po dwoch dniach:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zbyt mało soli jest w przepisie.Normą dla ogórków jest płaska łyżka soli na 0;5 l wody

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja od lat stosuję ten przepis i nam taki odpowiada. Nie ma co przesadzać z solą.W końcu nie jest taka zdrowa. Ale jak ktoś woli więcej zawsze może dosolić wg swojego smaku.

      Usuń