Szaszłyki drobiowe z cukinią



Szaszłyki to takie fantastyczne danie, które można szybko przygotować, zawsze gdy wpadną do nas niezapowiedziani goście. Wystarczy tylko odrobina fantazji. Mogą być same warzywne, z dodatkiem mięsa lub owoców, wszystko to czym akurat dysponujemy. A w sezonie letnim jest w czym wybierać. Ja do swoich wykorzystałam cukinię, cebulę  i paprykę. Nie tylko, że wyszło smacznie ale i kolorowo.


Szaszłyki drobiowe z cukinią

Składniki dla 4 osób:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Umyć pierś z kurczaka i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę o boku 2,5cm. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą.
Umyć warzywa. Cukinię pokroić w plastry o grubości 0,5cm. Usunąć z papryki gniazdo nasienne i pokroić w kwadraty o podobnej wielkości jak mięso. Obrać cebulę i pokrój na ćwiartki..
Przygotować 4 szpadki lub patyczki* do szaszłyków. Nadziewać na nie po kolei mięso, cebulę, paprykę i cukinię. Gotowe szaszłyki  posmarować oliwą. Ułożyć na ruszcie lub patelni grilowej.  Grillować ok. 25minut, obracając. Podawać z ryżem na sypko lub białym pieczywem.

*)  bambusowe patyczki dobrze jest  przed nałożeniem składników posmarować oliwą, łatwiej będzie później z nich zdjąć mięso.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze: