Wafelki kakaowe



Wafelki kakaowe


      Nie mogło się bez nich obyć żadne dziecięce przyjęcie urodzinowe w naszej rodzinie. Robiłam je także na różne imprezy szkolne gdy chłopcy byli młodsi. Dzieci je po prostu uwielbiały. Są mocno kakaowe, mięciutkie i słodkie.Sukces w dużej mierze zależy od wafli. Muszą być z minimalnym tłoczeniem. Najlepsze były z „Kopernika”, ale niestety już się ich nie produkuje. Teraz  kupuję w Kauflandzie "Andruty suche". Takie prostokątne w żółtawo zielonym opakowaniu. Nie są takie kruche jak te poprzednie, ale z tych obecnie dostępnych na rynku chyba najlepsze.


Wafelki kakaowe

Wafelki kakaowe-przepis

Składniki na około 48szt.
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki wody 
  • 8 arkuszy wafli

Rozmieszać mleko w proszku z 1/4 szklanki wody i 2 łyżkami cukru na gładką jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.
Roztopić w rondelku  masło z pozostałym cukrem i kakao na małym ogniu. Dodać rozrobione  mleko i doprowadź do wrzenia. Gotować 3 minuty. Zestawić i chwilę przestudzić.
Rozsmarować około 4 łyżek masy na waflu. Przykryć drugim arkuszem i docisnąć rękoma. Ponownie rozsmarować 4 łyżki masy, przykryć kolejnym waflem i docisnąć. Wykorzystać w ten sposób 4 arkusze wafli na jedną porcję wafelków.
Podobnie postąpić z pozostałymi 4 waflami.
Zawinąć je w pergamin. Połżyć na nich deskę do krojenia i obciążyć ją na przykład garnkiem z wodą. Zostawić na całą noc. Rano włożyć na godzinę do lodówki, żeby masa się ścisnęła, dzięki temu będą się lepiej kroić.
Pokroić ostrym nożem na prostokąty o wym. 12x2cm.
Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

11 komentarze:

  1. To jest smak mojego dzieciństwa, bardzo za nim tęsknię.....wyglądają cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe najlepsze, mocno czekoladowe, chrupiące....mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie banalne
    słodkości domowej roboty ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. takie domowej roboty wafelki nie mają się co równać z tym, co można znaleźć w sklepach:) Zazdroszczę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie,
    moje pytanie dotyczy mleka: jakie mleko Pani zastosowała: granulowane czy pełne w proszku.
    Pozdrawiam,
    Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam mleka w niebieskiej torebce. Granulowane się nie nadaje :)

      Usuń
  7. Pani Aniu,
    masa zrobiła mi się gęsta i miałam problem z rozsmarowaniem jej na waflach. Czy dodać więcej wody.
    Pozdrawiam,
    Maria

    OdpowiedzUsuń
  8. Pani Aniu,
    Masa wyszła mi niestety dosyć gęsta (trzymałam się ściśle przepisu). Miałam problem z rozsmarowaniem jej na waflach. Czy następnym razem dodać więcej wody.
    Pozdrawiam,
    Maria

    OdpowiedzUsuń
  9. Pani Aniu,
    Masa do wafli wyszła gęsta i miałam problem z rozsmarowaniem na waflach. Czy dodać więcej wody.
    Pozdrawiam,
    Maria

    OdpowiedzUsuń
  10. Trzeba od razu gorącą smarować. Wody bym raczej nie dolewała. Wczoraj robiłam z lekiem Łaciatym w proszku i konsystencja była ok.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ